Dziś przedstawiamy kolejny projekt Marcina Tomaszewskiego z REFORM Architekt. To przebudowa istniejącego już domu na leśnej działce. Inwestorzy kupili działkę już z dwudziestoletnim domem. Zdecydowali, że jedynie zmienią budowlę dostosowując do swoich potrzeb. Architekt skupił się nie tylko na tym zadania, ale także na wpasowaniu budynku w otoczenie (szczególnie za pomocą drewnianej fasady w ciemnym wykończeniu). 

- Ta dwupoziomowa budowla z dwuspadowym dachem swoją formą opiera się o istniejący dom, jednak różnica w odbiorze jest diametralna. Bryłę tworzą dwie stodoły połączone łącznikiem, obydwie ściśle do siebie nawiązują. Pościnane, szklane narożniki unowocześniły bryłę, z kolei okna w narożnikach to element dodany, z którego rozpościera się piękny widok na las – tłumaczy architekt Marcin Tomaszewski.

Dom po przebudowie nawiązywać będzie do popularnych ostatnio "stodół". Ten zabieg pozwoli stworzyć pewną strefowość we wnętrzach, dzięki czemu w środku znajdzie się wiele otwartych przestrzeni z wyraźnie zaznaczoną funkcją. We wnętrzach (550 metrów kwadratowych powierzchni) znajdzie się również sporo drewna, ale też betonu i kamienia - wszystko w stonowanych, naturalnych odcieniach z dodatkiem czerni. Ciekawostką będą specjalne lampy wykonane na indywidualne zamówienie z wyglądu przypominające gałęzie. Architekt nawiązuje w ten sposób wprost do leśnego charakteru działki. Inwestorzy zadbali również o swoich gości, a właściwie ich komfort. Z myślą o nich powstanie osobna przestrzeń – domek gościnny z basenem. Projekt jest obecnie w trakcie realizacji.