Obecny budynek dworca Gdańsk Wrzeszcz powstał w 1952 roku. Od tamtego czasu obiekt kilkukrotnie przebudowywano. Najnowsze zmiany mają na celu nadanie mu nowoczesnego charakteru. Zamiast rozproszonych dobudówek pojawi się jedna, spójna bryła. Elewacja zostanie wykonana ze stali i szkła – co ma podkreślić nowoczesny i nieco industrialny charakter nowego dworca. 

Najbardziej reprezentacyjną jej częścią będzie wejście do strefy obsługi podróżnych zaakcentowane wielkoformatowym przeszkleniem oraz wejście prowadzące bezpośrednio do tunelu na perony. Wokół budynku pojawi się sporo zieleni. Miejsce dla niej zaplanowano także na dachu budynku, gdzie zajmie ona prawie 400 mkw. Powierzchnia bioaktywna zostanie wykonana z gotowych mat wegetacyjnych, składających się z mchów, rozchodników i ziół. Roślin te są mało wymagające w uprawie oraz odporne na susze. Pomimo tego w okresach pozbawionych opadów będą podlewane za pomocą umieszczonych w ziemi linii kroplujących zasilanych z podziemnych zbiorników retencyjnych, gdzie gromadzona będzie deszczówka. Ponadto na dachu oprócz zieleni zostanie umieszczonych 28 paneli fotowoltaicznych do pozyskiwania „zielonej energii”.

Całkowicie w nowy sposób zaaranżowano również przestrzeń obsługi podróżnych. Zaprojektowano ją jako przestronny, nowocześnie urządzony hol pełniący funkcję poczekalni z kasami biletowymi i  dwoma lokalami handlowymi. Dworzec stanie się bardziej dostępny dla osób o  ograniczonej sprawności ruchowej oraz bezpieczny. Zostaną zlikwidowane bariery architektoniczne i wdrożonych szereg usprawnień takich jak m.in. ścieżki prowadzące z polami uwagi, oznaczenia w alfabecie Braille`a, tablice dotykowe z planem dworca i jego otoczenia. Ponadto pojawią  urządzenia wzmacniające sygnał w aparatach słuchowych przy kasach biletowych, a także toalety dla osób z  niepełnosprawnościami.  

Zakończenie plac modernizacyjnych zaplanowano na 4 kwartał 2022 roku. Projekt przebudowy obiektu przygotowała pracownia  TPF.