W tym dwupoziomowym apartamencie tuż obok warszawskich filtrów mieszka młode małżeństwo z dzieckiem. O wyremontowanie i urządzenie przeszło 120 metrów kwadratowych rodzina poprosiła architektów z biura MADAMA

Tym, co w mieszkaniu niemal od razu przyciąga uwagę są ściany ze sztukaterią w salonie, kuchni, sypialni i jadalni. Projektanci zadbali o ten sam styl frontów zabudowy w holu i kuchni. We wnętrzach przeważa biel, szarość, odcień naturalnego drewna i niewielkie akcenty w czerni. Jedynym elementem pozostałym z dawnego wystroju mieszkania są drewniane schody, które tylko odnowiono i zmodernizowano. Od strony salonu przesłania je czarna ścianka. W salonie narożnik w odcieniu butelkowej zieleni (Sits/Nap) łagodnie przełamuje biało-szarą kolorystykę tej części. Stolik kawowy przy kanapie to projekt Poppyworks. 

Projektanci przyłożyli szczególną wagę do wykorzystania naturalnego doświetlenia. Stąd świetliki sufitowe w sypialni czy okno-bulaj w pokoju dziecięcym. Ogromnym atutem mieszkania są piękne okna o łukowatym sklepieniu. Jeśli chodzi o sztuczne światło, warto zwrócić uwagę na oryginalną lampę (Ultralight) w jadalni.

Pomieszczenie, w którym się zakochaliśmy to prywatna biblioteka. We wnętrzu za przeszkloną ścianą w lekko industrialnym stylu stanęły regały po brzegi wypełnione książkami. Jest też sofa i kącik do pracy.