Jeden z kluczowych lokali przy Placu Konstytucji w Warszawie przeszedł właśnie spektakularną przemianę. Przestrzeń tę gruntownie odmienił Medicover Stomatologia we współpracy z biurem projektowym Piotrowscy Design, doświadczonym w tworzeniu wnętrz kawiarnianych.

Architektura MDMu nabrała nowego wyrazu. Centrum stomatologiczne wygląda bardziej jak nowa, modna kawiarnia, niż placówka medyczna. O to właśnie chodziło twórcom. Przyjazne, wręcz domowe wnętrza przychodni i klinik to całkiem wyraźny trend. Niedawno pisaliśmy Wam o warszawskiej przychodni zaaranżowanej w ten sposób. 

- Przy naszym udziale zaaranżowane zostały trzy kondygnacje nowego centrum stomatologicznego: podziemna, główna i antresola. Obejmują one przestrzenie o różnych funkcjach – są to nie tylko gabinety stomatologiczne czy łazienki, ale także własne studio fotograficzne, pokoje koordynacyjne i - przede wszystkim - duża strefa reprezentacyjna. To do niej trafiają wszyscy goście po przekroczeniu progu Medicover Stomatologia Plac Konstytucji. Nie ma tu jednak typowej lady recepcyjnej. Jest za to wysoki stół typu „common table”, przestrzeń z wygodnymi fotelami i ekspresem do kawy, regały z książkami - tłumaczy architekt Marcin Piotrowski.

W przestrzeni wspólnej mamy kryształowe żyrandole we współczesnej formie. Na ich tle pysznie prezentuje się balustrada w artdecowskim wzorze, wykonana ze stali i mosiądzu. W oko wpada też dekoracyjna obudowa windy. Zaraz za nią znajdziemy ciekawy witraż.

- Wśród obiektów wyposażających przestrzeń znajdziemy zarówno oryginalne przedwojenne fotele po renowacji, jak i zaprojektowany specjalnie do tego wnętrza mebelek kawowy pokryty hebanem makasarskim. Uważam, że znakomicie prezentują się w nim porcelanowe filiżanki Triple z polskiej manufaktury ENDE Ceramics, które są jednym z symboli tego nowego centrum stomatologicznego – dodaje Marcin Piotrowski.