Zapraszając gości do domu, chcemy aby wszystko wyszło jak najlepiej. Świadczy to o znajomości zasad savoir-vivre'u oraz o szacunku do odwiedzających nasze cztery kąty. Aby spotkanie przebiegło pomyślnie, staramy się zadbać o odpowiedni nastrój, przekąski, a także o porządek. Najwięcej błędów jednak popełnia się jednak przy... nakrywaniu do stołu. Podpowiadamy Wam, co zrobić, aby uniknąć wpadki.
Co przygotować do nakrycia stołu?
Na odpowiednie nakrycie do stołu składa się szereg kluczowych elementów. Zaczynając od wyboru odpowiedniego obrusu, kończąc na finalnych dekoracjach (np. pasujące do kompozycji kwiaty). Najlepiej sprawdzają się obrusy w jasnym kolorze, aczkolwiek w tym wypadku wszystko zależy od ogólnego wystroju pomieszczenia, w którym odbywa się przyjęcie. Najważniejsze jest to, aby wszystko ze sobą współgrało i tworzyło spójną kompozycję. Nie zapominajmy o dobraniu serwety odpowiedniej do wymiarów stołu, a przed kolacją upewnijmy się, że dokładnie ją wyprasujemy. Dla uzupełnienia i dodatkowej dekoracji, możemy wybrać jakiś elegancki, pasujący kolorystycznie bieżnik.
Jak odpowiednio ułożyć nakrycie stołu, prawidłowe ułożenie sztućców
Przejdźmy do rzeczy - odpowiadamy na pytanie jak odpowiednio ułożyć wszystkie istotne elementy.
Ułożenie talerzy:
1. Największy talerz to centrum nakrycia. Wszystkie talerze postarajmy się ułożyć w prostej linii.
2. Na środku dużego talerza umieszczamy odpowiednio talerz głęboki do zupy.
Ułożenie sztućców:
1. Po prawej stronie zastawy umieszczamy nóż, zwrócony ostrzem w stronę talerzy
2. Obok noża powinna znaleźć się łyżka, położona brzuszkiem do dołu
3. Lewa strona talerza to miejsce na widelec
4. Zadbajmy o to, aby wszystkie sztućce były ułożone w równej linii względem talerza
5. Nad dużym talerzem układamy mały widelczyk do ciasta z ząbkami zwróconymi w prawą stronę, a tuż nad nim małą łyżeczkę z brzuszkiem zwróconym natomiast w lewą stronę
6. Szklankę do wody ustawiamy po prawej stronie, nieco ponad końcem linii łyżeczki
7. Kieliszek na wino także ustawiamy po prawej stronie, konkretniej nad nożem
8. Dla uzupełnienia, starannie złożoną serwetkę najlepiej umieścić na środku głównego talerza
Jeśli chodzi o dodatki w postaci kwiatów, dodatkowych nakryć, czy wstążek - nie należy przesadzać z ich ilością. Całość powinna być estetyczna i schludna oraz to, co najważniejsze - musi być wystarczająco dużo miejsca na ustawienie przygotowanych na przyjęcie potraw.
Komentarze