Majówka i wakacje to znakomity czas na grillowanie. Zapach pieczonych kiełbasek, szaszłyków, ryb i warzyw  bezsprzecznie kojarzy się z długimi wieczorami spędzonymi w gronie znajomych. Jaki grill najlepiej sprawdzi się w ogrodzie i na balkonie? Oto garść praktycznych porad dotyczących trzech najbardziej popularnych sprzętów do grillowania.

Grill gazowy - grill do zabrania w plener

Grill gazowy jest sprzętem łatwym w obsłudze, utrzymaniu czystości. Szybkość przygotowywania dań i możliwość zabrania sprzętu w plener to kolejne zalety tego typu rozwiązania. Chociaż niektóre modele są ciężkie i dużo kosztują, grill gazowy jest jednym z najchętniej kupowanych urządzeń tego typu. W jaki sposób działa? Gaz z pojemników (cylindrów) rozprowadzany jest do dysz ogrzewających miejsce do przyrządzania potraw. Warto uważnie postępować z gazem, szczególnie gdy w pobliżu bawią się małe dzieci.

Grill węglowy - idealny grill do ogrodu

Wiele osób utożsamia wakacje i lato z grillem węglowym. Ten rodzaj sprzętu najlepiej sprawdzi się w ogrodzie i plenerze, zapewnia potrawom charakterystyczny „dymny” zapach. Niestety ta opcja bywa uciążliwa ze względu na dużą ilość łzawiącego dymu, dlatego warto używać go z dala od sąsiadów. Chociaż trudno go wyczyścić, a rozpalenie podpałki wymaga wprawy, grill węglowy doskonale sprawdzi się w plenerze. Lato bez grilla? Niemożliwe!

Grill elektryczny - najbezpieczniejszy grill balkonowy

Jaki rodzaj grilla dobrze sprawdzi się w ogrodzie? Coraz większe zainteresowanie budzi grill elektryczny. To znakomita opcja dla osób nie przepadających za spalonymi daniami, dużą ilością dymu i ognia. Do przyrządzenia warzyw, owoców, mięs i ryb nie potrzebujesz węgla ani gazu, smażone w ten sposób posiłki są zdrowsze. Co więcej, z prostego w obsłudze grilla elektrycznego można korzystać cały czas, niezależnie od pogody i pory roku. Minusy tego rozwiązania? Aby w pełni zachwycić się smakiem potraw potrzebujesz gniazdka ze źródłem prądu. Grill doskonale sprawdzi się na balkonie.

Grillowanie zgodne z zasadami bezpieczeństwa

Dobrze jest zastanowić się, w jaki sposób bezpiecznie grillować potrawy. Najmniejsze ryzyko poniesiesz korzystając z grilla elektrycznego. Ta opcja jest najmniej szkodliwa dla klimatu, jednak przy rozpalaniu go uważaj na kable. Nieco więcej wysiłku wymaga użycie grilla węglowego. Zanim rozpalisz podpałkę znajdź odpowiednie miejsce, uwzględnij kierunek wiatru. Gorące, niewielkie węgielki mogą doprowadzić do pożaru. Po udanej biesiadzie pamiętaj o wygaszeniu grilla.