Dziś oglądamy efekty remontu, jakie przeszły wnętrza typowej kostki - domu z lat 60 tych zlokalizowanego w Sopocie. Aranżacją przestrzeni zajęła się pracownia and.home. Tu zamieszkała jedna z duetu architektek wraz ze swoją rodziną. 

Metamorfoza wnętrz domu kostki

Główna zmiana polegała na powiększeniu otworów okiennych tak by obraz za oknem (zielony ogród, sąsiedztwo lasu) był częścią domu. Przebudowa nie trwała długo, bo zaledwie 6 miesięcy. Parter to duża otwarta przestrzeń, w której wzajemnie przenikają się funkcje salonu, jadalni, kuchni i pracowni. Na górze znajdują się trzy sypialnie oraz łazienka. W salonie na pierwszy plan wysuwa się zabudowa razem z półką z marmuru arabescato. Na podłodze zastosowano mikrocement, dlatego kuchnia i reszta domu dopełnione są dużą ilością ocieplającego drewna. Kolorystyka? Dużo bieli, czerń, ciepły odcień drzewa, gołębi błękit i gdzieniegdzie rdzawe plamy.

Przestrzeń zmienia się stale w zależności od potrzeb mieszkańców. Niektóre elementy wystroju wnętrza przywędrowały tu z właścicielami z poprzednich mieszkań - tak jest w przypadku lampy Ingo Maurera czy stołu z litego drewna w jadalni. Wiele rzeczy właściciele wykonali sami - niewątpliwie okres zamknięcia w domach na początku pandemii wyzwolił w wielu z nas pokłady sił twórczych.