Przez siedem dni użytkownicy aplikacji Too Good To Go będą mogli zgłaszać swoich warzywnych i owocowych kandydatów za pośrednictwem platform Instagram i Facebook. Koronę Miss zdobędzie najbardziej niestandardowe warzywo, jakie zostanie zgłoszone. W wyborze zwycięzcy pomoże jury, w którym zasiada m.in. gwiazda polskiej sceny kulinarnej, szef kuchni - Aleksander Baron, Agnieszka Pocztarska - wydawca edukacyjnych serwisów Ulica Ekologiczna i Czytamy Etykiety, oraz influencerka ekologiczna Areta Szpura.

 

Choć warzywa i owoce o niestandardowym wyglądzie są równie smaczne i zdrowe, często odrzucane są już na etapie produkcji i nawet jeśli są dostępne - są kupowane przez klientów znacznie rzadziej. Efekt jest taki, że globalnie aż 664 milionów ton warzyw i owoców (42% całego zmarnowanego jedzenia (BCG, 2018), ląduje na wysypisku.- czytamy w informacji prasowej  Too Good To Go.

Przede wszystkim chcielibyśmy zachęcić właścicieli sklepów,  by wprowadzali tego typu warzywa i owoce do sprzedaży, jak również klientów, by wybierali również te “piękne inaczej” okazy. Konkurs spełnia także rolę kampanii na temat świadomego kupowania warzyw i owoców w takich ilościach, by nie marnowały się w domach. - mówi Kuba Walasek, Country Manager Too Good To Go.

Sam konkurs będzie również ciekawym doświadczeniem dla uczestników. Przede wszystkim będą musieli znaleźć w sklepie lub ogrodzie nietypowy okaz, sfotografować oraz wrzucić na Facebook lub Instagram oznaczając profil Too Good To Go i używając hashtagu #MissVege. Uchwycone przez nich zdobycze ocenione zostaną przez jury.