Okres świąt Bożego Narodzenia to idealny czas na próbowanie swoich sił w kuchni. Przygotowywanie świątecznych wypieków to rytuał i przyjemność. Zanim jednak zabierzemy się za pieczenie, warto zaopatrzyć się w odpowiedni do tego sprzęt. Żeby wszystko wyszło jak najlepiej, będziemy potrzebować niezbędnych do tego przyborów i akcesoriów. Podpowiadamy dziś, jakich elementów szczególnie nie powinno zabraknąć w tym czasie w kuchni.

 Akcesoria do wypieku pierników i ciasteczek - blaszki, foremki

Najbardziej popularne wśród świątecznych wypieków są bez wątpienia pierniki i klasyczne ciasteczka. Nic w tym dziwnego - są bardzo proste w przygotowaniu, a użyte w nich korzenne aromaty od razu kojarzą się z bożonarodzeniowym klimatem. Do ich przygotowania niezbędne są wszelkiego rodzaju blaszki i foremki. Dzięki nim jesteśmy w stanie stworzyć ciastka w przeróżnych odsłonach. Warto wybrać kilka różnych kształtów foremek, aby nasze wypieki były jak najbardziej kreatywne i różnorodne. Wybór jest ogromny - od klasycznych form w kształcie prostych figur aż po te na wzór reniferów, świątecznych bałwanów czy też choinek.

 Akcesoria do ciast - formy, blachy, patery

Różnego rodzaju ciasta wymagają trochę innych akcesoriów niż proste pierniki i ciasteczka. Do ich wypieku będziemy potrzebować między innymi odpowiednio dobranych blach i form do pieczenia. To w nich umieszczamy tortową masę, którą następnie wsadzamy do piekarnika bądź lodówki. W zależności od wykonywanego przez nas ciasta, będziemy potrzebować innych rozmiarów i kształtów blach. Na rynku mamy dostępne przeróżne kształty - kwadraty, prostokąty, a nawet koła.

Kiedy ciasto jest już gotowe, dobrze byłoby je odpowiednio zaprezentować naszym gościom. W tym przypadku z pomocą przychodzą dekoracyjne patery na ciasta, które są niezwykle reprezentacyjne, a ułożone na nich wypieki wyglądają o niebo lepiej niż na tradycyjnym talerzu. Poza ich praktycznym zastosowaniem, pełnią również funkcję ciekawej dekoracji świątecznego stołu.

Co jeszcze jest niezbędne przy wypiekaniu świątecznych ciast i ciasteczek? Zdecydowanie wałki, które ułatwią nam rozwałkowanie każdej masy. Z kolei u fanów muffinów i babeczek nie powinno zabraknąć specjalnie przeznaczonych do tego foremek. W sklepach możemy dostać je w papierowej, silikonowej albo też metalowej formie. Ze względów ekologicznych, warto wybrać te do wielokrotnego użytku - posłużą nam one wtedy jeszcze wiele razy. 

>> Ciasta bez pieczenia na święta

Kuchenny strój - fartuchy, rękawice, ściereczki

Aby gotowanie było jeszcze bardziej przyjemne, dobrze jest klimatycznie się do tego ubrać i przygotować. W tym celu, warto zainwestować między innymi w jakiś kolorowy fartuch i rękawice kuchenne ze świątecznymi motywami. Poza tym, rękawice są wręcz niezbędne do tego, aby uniknąć nieprzyjemnych oparzeń. Podczas gotowania przydadzą się również wszelkiego rodzaju ręczniczki i ściereczki, aby utrzymać porządek na miejscu naszej pracy. Niech też będą pełne bożonarodzeniowych wzorów! Możemy także rozwiesić je w niektórych miejscach w kuchni w formie świątecznej dekoracji.

 Akcesoria do dekoracji ciast i ciasteczek

Jeśli chcemy, aby nasze wypieki były wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju, powinniśmy zadbać o ich odpowiednie zdobienie. W osiągnięciu zamierzonego celu pomogą nam tu chociażby specjalnie przeznaczone do tego dekoracje cukrowe. Występują w formie kolorowych posypek, kryształków czy śnieżynek. Popularne są również pisaki z kolorowym lukrem, wykorzystywane w szczególności do zdobienia pierników i ciastek. Przydatny może także okazać się specjalny woreczek do dekorowania. Możemy wykonać go samodzielne, używając zwykłego woreczka do mrożenia. Wystarczy jego jedną stronę wypełnić ciastem lub lukrem, odciąć rożek i gotowe. Za jego pomocą także możemy dekorować wszelkie świąteczne wypieki.