Składniki:
12 średnich krewetek, oprawionych
10 grzybów
1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki)
3 listki limonki
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki soku z limonki
6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych)
½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry


Sposób przygotowania:

1. Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki.

2. Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól.

3. Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.

My uczyliśmy się kuchni tajskiej pod okiem ekspertów (zobaczcie na naszym Instagramie!) :