Pikantna zupa paprykowa - prosty przepis

Sezon na paprykę trwa w najlepsze. Postaraj się jak najlepiej to wykorzystać, próbując aromatycznych przepisów. Do najlepszego przysmaku z tego warzywa zalicza się pikantna zupa krem. Taka bomba wartości odżywczych dostarcza ciału sporej dawki witaminy C (więcej, niż cytryna!) i pobudza metabolizm. Wszystko za sprawą dużej ilości błonnika oraz substancji stymulujących soki trawienne. Posiłek z papryki idealnie sprawdzi się na odchudzającej diecie jako dodatek do obiadu, czy lekka kolacja. Przyniesie korzyści dla sylwetki i urody - ten dar natury wzmacnia odporność, zwalcza wolne rodniki, a także obniża poziom złego cholesterolu. Nie wahaj się wprowadzić jej do swojego menu!

Zupa paprykowa - przepis

Składniki:

2 czerwone papryki

2 papryczki chili

1 czerwona cebula

1/2 litra wody

1/2 litra warzywnego bulionu

1 marchewka

1 bakłażan pokrojony w kosteczkę

1 łyżeczka soli himalajskiej

1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu

1 łyżka oliwy

2 łyżki sosu sambal oek

Cebulę podsmaż w rondlu na oliwie, razem z bakłażanem i szczyptą soli. Do składników dolej 1/2 szklanki wody i duś całość przez 30 minut. Po tym czasie dodaj bulion, przyprawy, sambal oraz marchewkę pokrojoną w plastry. Gotuj zupę przez kwadrans, po czym dodaj do niej pokrojoną w plastry paprykę wraz z papryczkami chili i duś całość jeszcze przez 10 minut, aż papryka stanie się miękka. Zupę dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj ją blenderem lub serwuj w miseczkach, posypując jej wierzch kolendrą.

Czy makaron pszenny tuczy? PRZECZYTAJ >>