Zupa marchewkowa to samo zdrowie! Dobrze przyrządzona jest nie tylko smaczna, ale i sycąca.

Marchew zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. to jednak nie wszystko. Jest bogata w wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera również kwas foliowy, kwas jabłkowy oraz pektyny. Zawarty w niej błonnik, pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego i przyśpiesza metabolizm. Dlatego warto jeść marchewkę częściej, a oprócz sałatek postawić także na zupy marchewkowe.

Zupa marchewkowa z prażonymi migdałami

Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 cebula
- dwa ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płatki migdałowe

Sposób przyrządzania:

Marchew zetrzyj na tartce, a cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do bulionu dodaj marchew i zeszklony na patelni czosnek z cebulą. Na końcu zupę zmiksuj blenderem i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Zupa marchewkowa z pomarańczą>>