Magazyn ELLE i serwis ELLE.pl są na bieżąco z trendami zarówno w modzie, jak i w kulinariach. Dlatego w tym roku postanowiliśmy objąć patronat nad "Żółtym Przewodnikiem" Gault&Millau. Wczoraj, 27 listopada, odbyła się uroczysta gala związana z jego premierą. Udałyśmy się na nią do Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. Pośród 600 zaproszonych gości pojawiło się aż 400 szefów kuchni, których restauracje znajdują się w przewodniku na 2018 rok. Podczas gali wyłoniono piątkę najlepszych kuchmistrzy w Polsce. Nagrody zostały przyznane w kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Młody Talent, Szef Jutra, Kobieta Szef i Szef Roku. Do dotychczasowych laureatów należą: Andrea Camastra, Wojciech Modest Amaro, Agata Wojda, Paweł Oszczyk i Michał Bryś. 

Kto otrzymał prestiżowe wyróżnienie Gault&Millau? 

Szef Kuchni Tradycyjnej: Wojciech Harapkiewicz, restauracja Babinicz, Szczawno-Zdrój 

Kobieta Szef: Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin

Młody Talent: Michał Gniadek, restauracja Plato, Warszawa 

Szef Jutra: Paweł Stawicki, restauracja Mercato, Gdańsk

Szef Roku: Witek Iwański, restauracja Aruana, Serock

Po wręczeniu nagród goście gali zostali zabrani w kulinarią podróż w czasie. Szefowie kuchni przygotowali dla nas dania inspirowane sześcioma epokami historii polskiej kultury, począwszy od średniowiecza, a skończywszy na współczesności. W każdej z "komnat" mieszczących się w budynku Narodowego Forum Muzyki spróbowałyśmy dań zrekonstruowanych z tradycyjnych przepisów typowych dla danej epoki. Jednym z nich był tort z kiszonej kapusty na kruchym cieście, z XVII-wiecznej receptury. Mecenasami każdej epoki Partnerzy tegorocznej gali: Siemens Gaggenau, Jaguar, Nespresso, Antonius Caviar, Moet Hennessy, Makro, Barry Callebaut, Gastro Magic, Grimbergen, Marine Harvest, San Pellegrino oraz Partner Center.

Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska 2018 to kulinarna mapa naszego kraju. Znajdują się w nim rzetelne informacje o tym, gdzie warto zjeść i kupić regionalne produkty, przetestowane przez ekspertów. Każdego roku kilkunastu wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafia mniej niż połowa - to miejsca naprawdę godne uwagi. W tym roku inspektorzy wybrali 580 restauracji, aż o 120 więcej niż w pierwszej edycji! Dobry znak, że Polska coraz bardziej rozwija się gastronomicznie.

Żółty Przewodnik 2018 Gault & Millau - relacja z premierowej gali >>