Pomysły na klasyczne zupy w nowych odsłonach

Dzięki kilku ciekawym dodatkom tradycyjne zupy mogą zyskać nowy wymiar smaku i doskonale prezentować się nawet podczas domowych uroczystości.

Węgierska zupa pomidorowa z parmezanowymi zacierkami z lanego ciasta

Składniki:
•    bulion warzywny lub mięsno-warzywny
•    1 opakowanie mieszanki węgierskiej
•    1 cebula
•    1-2 ząbki czosnku
•    1 butelka passaty pomidorowej
•    1 kg pomidorów
•    1 łyżeczka masła
•    przyprawy: oregano, sól, pieprz, cukier (ok. 1 łyżeczki)
•    dodatek do podania: 2 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki mąki pszennej, 1-2 łyżki startego parmezanu

Cebulę podsmażamy na maśle i dodajemy do gotującej się w bulionie mieszanki węgierskiej Hortex. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone pomidory, passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Składniki na zacierki mieszamy i powoli wlewamy do gotującej się zupy. 

Zupa owocowa z knedlami

Składniki:
•    1 opakowanie mieszanki owoców na kompot lub mrożonych truskawek Hortex 
•    woda
•    przyprawy: cukier, laska wanilii
•    dodatek do podania: kilka mrożonych truskawek, 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 300 g mąki, 1 jajko, szczypta soli, cukier. Opcjonalnie: śmietanka 36%

Sposób przygotowania:

Owoce zagotowujemy jak na kompot z dodatkiem cukru i wanilii. Przygotowujemy ciasto na knedle: ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę, dodajemy jajko, mąkę i sól, a następnie zagniatamy. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy placuszek w zagłębieniu dłoni i umieszczamy w nim truskawkę i cukier. Formujemy kulkę. Knedle gotujemy w wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zupę podajemy z knedlami i bitą śmietaną.

Zapiekana gęsta zupa meksykańska

Składniki:
•    bulion
•    2 opakowania mieszanki meksykańskiej Hortex 
•    1 puszka pomidorów
•    2 ząbki czosnku
•    opcjonalnie: podsmażone mięso mielone, odrobina śmietany 18%
•    przyprawy: papryka słodka, chili, odrobina cynamonu, sól
•    dodatek do podania: kromki z bagietki lub bułki paryskiej, ser żółty mozzarella

Sposób przygotowania:

W bulionie zagotowujemy mieszankę meksykańską, a kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pomidory oraz przyprawy. Ciekawym dodatkiem będzie podsmażone mięso mielone oraz kleks śmietany. Zupę przelewamy do żaroodpornych kokilek. Na kleksie ze śmietany układamy grzanki z bułki i całość posypujemy serem. Zapiekamy przez ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni.

Zupa grzybowa z chlebowymi knedlami

Składniki podstawowe:
•    bulion
•    1 opakowanie mieszanki warzyw na zupę grzybową Hortex 
•    cebula
•    1 łyżeczka masła
•    opcjonalnie 1 łyżka śmietany 18%
•    przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
•    dodatek do podania: kromki czerstwego chleba, 1 jajko, posiekana natka pietruszki, mleko

Sposób przygotowania: 

Cebulę podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy mieszankę na zupę grzybową i zalewamy bulionem. Przygotowujemy knedle: chleb kroimy w kostkę i moczymy w mleku, dodajemy jajko oraz przyprawy i zagniatamy. Następnie formujemy knedle i gotujemy je w wodzie lub zupie grzybowej.

Szukasz inspiracji na imponujące i łatwe obiady dla gości? Zobacz więcej propozycji >> 

Jak urozmaicić zdrowe, domowe zupy? - infografika

Łatwe i ciekawe zupy typu krem

Zupy krem stały się modne już dawno i doczekały się wielu wariacji na temat warzyw. Są sprytnym sposobem na przemycenie zdrowych składników dzieciom i szybkim pomysłem na elegancki, oryginalny obiad. Kremowe zupy można przygotować niemalże ze wszystkich warzyw. My proponujemy inspiracje na zupy, które są bardzo zdrowe i efektowne, a przy tym bajecznie łatwe w przyrządzeniu.

Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy

Składniki:
•    bulion lub woda do zagotowania warzyw
•    2 opakowania marchewki w kostce lub mini Hortex 
•    200 ml mleka kokosowego
•    ½ szklanki soku pomarańczowego
•    1 cebula 
•    1 łyżeczka masła
•    1-2 ząbki czosnku
•    przyprawy: curry, kurkuma, cynamon, imbir, sól, opcjonalnie świeża kolendra
•    dodatek do podania: prażone migdały, orzechy i pestki dyni

Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy bulion lub wodę z marchewką. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do gotowania wraz z pokrojonym czosnkiem. Kiedy marchewka zmięknie i nieco przestygnie, całość blendujemy na gładki krem i ponownie zagotowujemy z dodatkiem mleka kokosowego, soku pomarańczowego i przypraw. W międzyczasie przygotowujemy chrupiącą posypkę. Możemy wybrać płatki migdałów, ulubione posiekane orzechy, pistacje, pestki dyni lub słonecznika. Aby ich smak był wyrazisty, a struktura przyjemnie chrupka, najlepiej podprażyć je na suchej patelni do momentu aż nabiorą złotego koloru.
Odpowiednim dodatkiem do słodkiej zupy marchewkowej będą też: odrobina ostrego chili oraz grzanki ziołowe z bułki paryskiej pokrojonej w kostkę i podsmażonej na maśle. Ze zmrożonego przez kilka dni (musi stężeć) mleka kokosowego można też ubić krem do dekoracji.

Krem z bobu z grzankami serowymi

Składniki:
•    bulion do zagotowania warzyw (około 1 litra)
•    1 opakowanie mrożonego bobu Hortex 
•    5 średniej wielkości ziemniaków
•    1 łyżka masła
•    1 cebula
•    1 por
•    1-2 ząbki czosnku
•    opcjonalnie: 2 łyżki śmietany 18% lub mascarpone
•    przyprawy: natka pietruszki, sól
•    dodatek do podania: oliwa z oliwek, bułka paryska lub bagietka, ser z niebieską pleśnią

Sposób przygotowania:

Na roztopionym maśle podsmażamy posiekaną cebulę, por i czosnek. W garnku gotujemy bób i ziemniaki, a kiedy zmiękną i przestygną, łączymy ze składnikami z patelni i blendujemy. Zagotowujemy z dodatkiem przypraw i śmietany. Krem podajemy skropiony oliwą z dodatkiem grzanek. Aby je przygotować, bułkę paryską lub bagietkę należy pokroić na grubsze kromki, skropić oliwą i ułożyć na niej plasterki sera. Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 5-7 minut. Jeśli lubimy kontrastowe zestawienia smakowe, na grzankach możemy ułożyć figi lub dodać odrobinę miodu.

Krem z zielonego groszku z paluchami z ciasta francuskiego

Składniki:
•    bulion
•    2 opakowania mrożonego zielonego groszku Hortex 
•    100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
•    2-3 cebule szalotki
•    4 średniej wielkości ziemniaki
•    1 por
•    1 łyżeczka masła
•    śmietanka do smaku i ozdoby (opcjonalnie: mleko 2%)
•    przyprawy: sól, pieprz, szczypiorek
•    dodatek do podania: paluchy z ciasta francuskiego (wystarczy jedno opakowanie), 1 żółtko, sezam, opcjonalnie: ser camembert

Groszek i ziemniaki gotujemy w bulionie. Cebulę i pora siekamy i podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do reszty warzyw. Zupę zabielamy śmietanką lub mlekiem. Całość blendujemy, stawiamy na wolnym ogniu i dodajemy wino oraz sól i pieprz. Podajemy z kruchymi paluchami. Do ich wykonania potrzebować będziemy pasków z gotowego ciasta francuskiego. Możemy wyciąć szersze płaty i zawinąć w nie ser pleśniowy. Przed pieczeniem smarujemy je jeszcze roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-10 minut. 

Krem z kalafiora z bitą śmietaną, camembertem i jabłkiem

Składniki:
•    bulion
•    2 opakowania mrożonego kalafiora Hortex 
•    1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w paskach
•    2 ziemniaki
•    2 ząbki czosnku
•    1 szklanka mleka
•    przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn
•    dodatek do podania: 1 szklanka śmietanki 36% do spienienia, szczypiorek, camembert, jabłko

Warzywa gotujemy w bulionie. Dodajemy czosnek i przyprawy, dolewamy mleko, a następnie całość blendujemy. Śmietankę ubijamy przed podaniem i dekorujemy nią gotową zupę. Posypujemy szczypiorkiem. Pasować będzie także plasterek sera pleśniowego camembert oraz pieczone lub podsmażone na maśle jabłko.

Pomysły na łatwe i zdrowe zupy-krem - infografika