Świąteczne przygotowania ruszyły pełną parą, za oknem coraz chłodniej, a święta tuż tuż. Chcecie zaskoczyć rodzinę i przyjaciół niezwykłym przysmakiem? Bracia Sadownicy wspólnie z Elizą Mórawską-Kmitą, autorką bloga White Plate, przychodzą więc z nowym pomysłem na przepis bazujący na jabłkach, w ramach kampanii “Jabłka na talerzu”.

Oto przepyszny piernik, ale w nieco innym wydaniu, bo korzenny smak uzupełniono tu słodyczą świeżych jabłek oraz “Grzanego Jabłka” Braci Sadowników. 

Do jego wykonania będziemy potrzebować śmiłowickich jabłek. 

Składniki na jabłka:
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
2 duże jabłka, obrane i pokrojone najpierw na ćwiartki, a następnie na ósemki

Składniki na piernik:
140 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1 jajko
100 – 150 ml "Grzanego Jabłka" od Braci Sadowników 
2 łyżki miodu
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 
1/4 łyżeczki soli

Nasze ciasto możemy zrobić na dwa sposoby: tradycyjnie z jabłkami na górze (wówczas na przygotowanej i wlanej do formy masie układamy jabłka) lub jako ciasto odwracane (wtedy możemy je przygotować na żaroodpornej patelni). Jeśli używamy patelni, powinna być stalowa lub żeliwna, ważne, by nie miała plastikowych elementów, które mogłyby stopić się w piekarniku.

Teraz sposób przygotowania! Ciasto pieczone “do góry nogami” robimy w następujący sposób:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pozwalamy, żeby masa się skarmelizowała. Układamy jabłka i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy patelnię. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej miseczce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i sól.

Cały czas miksując, dodajemy na zmianę suche składniki oraz "Grzane Jabłko" wymieszane z miodem. Masa powinna konsystencją przypominać gęstą śmietanę, dlatego płynne składniki wkładamy stopniowo. Wlewamy naszą masę na jabłka na patelni i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut (lub nieco dłużej - czas pieczenia zależy między innymi od tego, jak bardzo soczyste są jabłka, jakiego rodzaju patelni używamy itp). Jeśli nie mamy patelni, przygotowane wcześniej jabłka możemy przełożyć do tortownicy o średnicy 22-25 cm i na to wlać ciasto. Możemy też wlać ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułożyć plasterki jabłek (bez wcześniejszego karmelizowania ich), posypać je cukrem, cynamonem i ułożyć kilka plasterków masła.

Po upieczeniu (jeśli korzystamy z patelni), ciasto należy odstawić na 5-10 minut, a następnie ułożyć na patelni talerz i jednym ruchem odwrócić piernik "do góry nogami". I gotowe!

„Grzane Jabłko” przyda nam się nie tylko do ciasta, ale także po prostu do picia. To smakowita i rozgrzewająca odpowiedź na jesienno-zimowy sezon. Z dodatkiem żurawiny, kardamonu, cynamonu i goździków będzie smacznym zwieńczeniem wieczornego relaksu pod kocem lub rozgrzaniem po zimowych spacerach. Choć można je pić na zimno, to najlepiej spożywać podgrzane. Będzie zdrową, a do tego pyszną alternatywą dla alkoholowego grzańca. Bez konserwantów, ulepszaczy i słodzików – bo według autorskich receptur Braci Sadowników. Smacznie, zdrowo i naturalnie.

Więcej przepisów dostępnych na www.braciasadownicy.pl/jablkanatalerzu