Wprowadzono nowe etykiety produktów spożywczych

Dziś, 13 grudnia 2016 roku, zostały wprowadzone nowe etykiety produktów spożywczych według rozporządzenia ustanowionego w 2011 roku. Od teraz na każdym opakowaniu znajdziemy informację o wartości energetycznej produktu, zawartości tłuszczu (w tym kwasów tłuszczowych nasyconych), węglowodanów (w tym cukrów), białka i soli. Dane zostaną przeliczone na 100 g lub 1000 ml. Mogą również zostać określone na podstawie wielkości opakowania oraz przedstawione w formie średniego spożycia porcji na dorosłą osobę. To ułatwi nam dokonywanie w sklepach właściwych, zdrowych wyborów Kontrolowanie spożytych kalorii w ciągu dnia będzie łątwiejsze!

Każdy polski konsument będzie mieć świadomość tego, co je. Taka zmiana była bardzo kosztowna dla producentów żywności, jednak większość z nich już dawno wprowadziła na rynek nowe opakowania. Etykiety stały się bardziej czytelne. Poza tabelą wartości odżywczych znajdziemy na nich również kraj pochodzenia, alergeny oraz nazwę i adres producenta. Tajemnicą nie będą również wykorzystane w przetwórstwie substancje pomocniczne.