Ocet jabłkowy wykorzystywano już w starożytności i był wówczas traktowany jako lek na wiele różnych schorzeń. Z tego składnika korzystali m.in. mieszkańcy Grecji, Rzymu, Egiptu i Chin. Właściwości octu doceniał również sam Hipokrates, którego uważa się za prekursora współczesnej medycyny. Wprawdzie w polskiej kuchni ocet jabłkowy używany jest od dawna, jednak dopiero od pewnego czasu dostrzegamy nie tylko jego wpływ na walory smakowe potraw, ale też zdrowie. Jedną z najpopularniejszych form wykorzystywania tego składnika jest jego połączenie wody z octem jabłkowym, które nie bez powodu zyskało wielu sympatyków. Z poniższego artykułu dowiesz się, dlaczego warto włączyć ten element do swoich codziennych rytuałów, kiedy najlepiej pić ocet jabłkowy – rano czy wieczorem, jak długo to robić, a także jakie są przeciwwskazania do stosowania tej metody.

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to naturalny produkt fermentacji jabłek. Proces ten jest inicjowany przez drożdże, które dodane do owoców zmieniają zawarty w nich cukier w alkohol. W dalszej kolejności następuje fermentacja alkoholu (przez bakterie fermentacji octowej), w wyniku czego przyjmuje on postać kwasu octowego. Równolegle powstaje kwas cytrynowy i mlekowy.

Powstały w ten sposób wodny roztwór kwasu octowego przyjmuje żółto-brunatny kolor. Ciecz jest lekko mętna. Charakterystyczną cechą tej odmiany octu jest ostry zapach, w którym można wyczuć owocowe nuty. Spożywany w umiarkowanych ilościach jest bezpieczny dla organizmu, dlatego często znajduje zastosowanie w kuchni. Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, że nie tylko wpływ na walory smakowe potraw decyduje o jego szerokim wykorzystaniu. W occie jabłkowym nie brakuje też substancji wykazujących wyjątkowo pozytywne działanie na zdrowie.       

Ocet jabłkowy – właściwości

W occie jabłkowym znajdują się niewielkie ilości witamin (przede wszystkim B1, B2, B3, B5, B6 i C) i minerałów (potasu, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i wapnia). Zawiera za to wysokie stężenie związków polifenolowych (kwasu kumarowego, kawowego, chlorogenowego i galusowego, epikatechiny oraz katechiny), aminokwasów, enzymów i pektynów. Co to wszystko oznacza w praktyce?

Zawartość cennych składników odżywczych sprawia, że ocet jabłkowy stanowi wartościowe uzupełnienie codziennej diety. Mikroelementy korzystnie oddziałują na kondycję skóry, włosów i paznokci. Mają również wpływ na funkcję układu immunologicznego. Ocet jabłkowy składa się przede wszystkim z kwasu octowego - substancji o udowodnionym działaniu antybakteryjnym. Sprawia to, że odpowiednio przygotowany roztwór może być pomocny w leczeniu wielu schorzeń, w tym zapalenia ucha środkowego oraz infekcji grzybiczych w obszarze skóry i paznokci. 

Szczególnie cenną właściwością octu jabłkowego jest jego pozytywny wpływ na układ krążenia. Badania naukowe udowodniły zdolność tego roztworu do obniżania poziomu trójglicerydów i cholesterolu. Należy też podkreślić, że zawarty w occie kwas chlorogenowy przeciwdziała utlenianiu cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto kwas octowy doprowadza do wyraźnego obniżenia skurczowego ciśnienia krwi. 

Kolejną ważną właściwością octu jabłkowego jest jego wpływ na poziom glukozy we krwi. Dowiedziono, że spożywanie wody z octem jabłkowym zmniejsza stężenie glukozy i zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny. Właśnie z tego względu ocet powinien znaleźć się w diecie osób cierpiących na cukrzycę (także osób ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym), insulinooporność i inne schorzenia, które zaburzają gospodarkę węglowodanową. W takich przypadkach zalecamy jednak skonsultować to wcześniej z lekarzem.

Woda z octem jabłkowym na odchudzanie? W tym temacie opinie są podzielone. Faktem jest, że taka mikstura może przyczynić się do redukcji masy ciała, jednak nie jest to cudowny specyfik, który stanowi niezawodny lek na nadwagę czy otyłość. Odchudzające działanie octu jabłkowego wynika przede wszystkim z opisanej wyżej zdolności kwasu octowego do zmniejszania stężenia glukozy we krwi i ograniczenia wydzielania insuliny. Jedna z teorii jest taka, że ocet jabłkowy wpływa na zwiększenie uczucia sytości, jednak ten mechanizm nie został jeszcze dokładnie przebadany. Picie wody z octem jabłkowym może zatem przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej, ale taki napój powinien być traktowany jako jedna z części składowych kuracji odchudzającej, nie jako jej główny element. 

Woda z octem jabłkowym – przepisy

Wiesz już, że ocet jabłkowy wykazuje wiele cennych właściwości. Zanim jednak rozpoczniesz swój rytuał picia tej mikstury, powinnaś mieć świadomość, że jej kwaśny odczyn nie pozostaje obojętny dla szkliwa naszych zębów i błon śluzowych jamy ustnej oraz przełyku. Ponadto jego intensywny smak i zapach może być drażnić wiele osób i być dla nich nieakceptowalny. To jeden z powodów, dla których zalecane jest spożywanie roztworu octu jabłkowego i wody w konkretnych proporcjach. Jak więc pić ocet jabłkowy? Zacznijmy od najprostszego przepisu, z którym poradzi sobie absolutnie każdy. Poniżej znajdziesz też kolejne propozycje, spośród który powinnaś wybrać coś dla siebie.

  1. Woda z octem jabłkowym

Do szklanki zimnej lub letniej wody dodaj 1-2 łyżek octu (w zależności od twojej wrażliwości na ten składnik). Taką miksturę przygotujesz w mgnieniu oka, jednak mimo niewielkiej zawartości octu, kwaśny smak będzie nadal wyraźnie wyczuwalny. Możesz temu zapobiec, dodając do swojego roztworu także inne ulubione składniki, które nie tylko poprawią jego walory smakowe, ale także wzmocnią właściwości zdrowotne. 

  1. Woda z octem jabłkowym i miodem

Jeśli chcesz osłodzić nieco tę miksturę, możesz dodać do niej łyżeczkę miodu. Taki zabieg z pewnością korzystnie wpłynie na smak przygotowanego roztworu. Miód dodatkowo wzmocni jego działanie przeciwbakteryjne. W tym przypadku warto jednak zastosować ciepłą wodę (ale nie gorącą) - ułatwi to proces rozpuszczania miodu.

  1. Woda z octem jabłkowym i przyprawami

Osoby liczące na efekt odchudzający powinny wzmocnić działanie wody z octem, dodając do niego odpowiednie przyprawy. Genialnie sprawdzi się w tym przypadku pieprz cayenne i cynamon. Taka mieszanka skutecznie usprawni procesy metaboliczne, przyczyniając się w ten sposób do przyspieszenia spalania kalorii i szybszej redukcji zapasów energetycznych zgromadzonych w postaci tkanki tłuszczowej. Przygotowanie odchudzającego napoju jest łatwe - do szklanki wody z octem (1-2 łyżki) wystarczy dodać szczyptę pieprzu cayenne i 2 szczypty cynamonu. Mieszanka będzie gotowa do wypicia po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników.

  1. Woda z octem jabłkowym, imbirem i miodem

To połączenie jest polecane szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zdecydowanie warto wówczas pić mieszankę składającą się właśnie z wody, octu jabłkowego, imbiru i miodu. Wystarczy zetrzeć na tarce niewielki kawałek świeżego imbiru (4-5 cm – w zależności od preferencji) i dodać go do gorącej wody. Po przestudzeniu skład mikstury uzupełniamy o 1 łyżeczkę octu jabłkowego i 1 lub 2 łyżeczki miodu. Tak przygotowany napój nie tylko wzmocni nasz układ odpornościowy, ale też przyspieszy walkę z objawami przeziębienia.

  1. Woda z octem jabłkowym, miętą i cytryną

Do przygotowanej wody z octem jabłkowym możesz też śmiało dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i kilka listków świeżej mięty – gwarantujemy, że to połączenie, poza zdrowotnymi właściwościami, będzie też niesamowicie orzeźwiające.

Woda z octem jabłkowym na czczo

Kiedy pić ocet jabłkowy – to jedno z najczęściej pojawiających się pytań. Trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ bardzo wiele zależy od tego, na czym dokładnie nam zależy. Woda i ocet jabłkowy na czczo to genialne rozwiązanie dla osób, które liczą na jego działanie odchudzające. Napój spożyty o poranku zakwasi żołądek, co w istotny sposób wspomoże proces trawienia. Szklanka wody z octem jabłkowym ograniczy też apetyt, wyrówna poziom glukozy we krwi i wspomoże rozkład tłuszczów.

Miksturę najlepiej jest spożywać 20 minut przed śniadaniem. Może się jednak zdarzyć, że woda z octem jabłkowym wypita na czczo wywoła wyraźny dyskomfort w obrębie żołądka. W takiej sytuacji napój należy przyjmować po 30 minutach od pierwszego posiłku. Ważnym elementem jest też to, czy przyjmujesz rano leki. W takim przypadku sugerujemy skonsultować ten temat z lekarzem – najpewniej powinnaś poczekać bezpieczną chwilę od zażycia tabletek, zanim wypijesz wodę z octem jabłkowym.   

Woda z octem jabłkowym przed snem

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanu Arizona dowiodły, że najwięcej korzyści zdrowotnych daje picie wody z octem jabłkowym przed snem. Wyniki przeprowadzonego eksperymentu dowiodły, że osoby przyjmujące 2 łyżki octu jabłkowego wieczorem miały rano wyraźnie niższe stężenie glukozy we krwi. Oto więc kolejna odpowiedź na pytanie, kiedy należy pić ocet jabłkowy.

Trzeba jednak pamiętać, że taki napój nie powinien być spożywany bezpośrednio przed położeniem się do łóżka. Wynika to z faktu, że w pozycji leżącej kwas octowy przez długi czas zalega w przełyku, co może doprowadzić do wystąpienia podrażnień błony śluzowej lub nawet choroby refluksowej. Aby tego uniknąć, po wypiciu roztworu należy przez ok. 30 minut zachować pozycję stojącą. 

Ocet jabłkowy – jak długo pić?

Opisane wyżej właściwości octu jabłkowego zostały potwierdzone badaniami, jednak naukowcy nie mają wątpliwości, że ten prosty napój nie jest oczywiście cudownym remedium na wszelkie dolegliwości. Na pytanie o to, jak długo pić ocet jabłkowy, odpowiadają, że wyraźne efekty picia wody z octem jabłkowym są widoczne dopiero po ok. 12 tygodniach i właśnie taki czas należy przyjąć jako minimalny, aby je dostrzec. Po 12 tygodniach warto zrobić sobie miesięczną przerwę.

Ważne jest, aby nigdy nie pić nierozcieńczonego octu. Nie należy też przekraczać maksymalnej dawki w roztworze, która wynosi 1-2 łyżeczki. Jeżeli w trakcie trwania kuracji pojawią się jakiekolwiek efekty niepożądane (np. ból żołądka lub zgaga), należy jak najszybciej zaprzestać przyjmowania roztworu i skonsultować się z lekarzem.  

Woda z octem jabłkowym na twarz

Tak jak już wspomnieliśmy, woda z octem jabłkowym jest doceniana także ze względu na właściwości kosmetyczne. Okazuje się bowiem, że ten łatwy w przygotowaniu napój równie dobrze sprawdza się także jako tonik rozwiązujący liczne problemy skórne. Takie działanie jest zasługą przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych właściwości kwasu octowego. 

Zalety stosowania wody z octem jabłkowym na twarz docenią przede wszystkim osoby zmagające się z problemem trądziku. Zawarte w occie enzymy ograniczają wydzielanie sebum i stymulują proces gojenia zmian. Aby przygotować naturalny tonik, wystarczy zmieszać 50 ml octu z 200 ml wody. Twarz przemywamy rano i wieczorem. Po ok. 15 minutach od użycia toniku należy spłukać skórę chłodną wodą.

Woda z octem jabłkowym wykazuje działanie zbliżone do peelingu enzymatycznego, więc może okazać się skuteczna także w walce z drobnymi bliznami potrądzikowymi. Aby móc skutecznie usunąć martwe komórki naskórka, należy zmieszać ocet jabłkowy z wodą w proporcjach 50/50. Po 3 minutach od przemycia twarzy, skórę należy dokładnie spłukać chłodną.

Woda z octem jabłkowym na włosy

Kolejną, cenioną właściwością wody i octu jabłkowego jest wpływ tego duetu na włosy. Marzysz o gładkich pasmach i efekcie tafli? Ta mikstura sprawi, że twoje włosy staną się lejące i lśniące. Dodatkowo pomoże usunąć nadmiar sebum, więc jeżeli twoja skóra głowy nadmiernie się przetłuszcza, postaw na ten prosty, skuteczny sposób. Do ok. 1 litra ciepłej wody dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego. Tak przygotowanym roztworem spłucz włosy po ich wcześniejszym umyciu. Pozostaw płukankę na ok. 1, 2 minuty, po czym oblej włosy wodą i aplikuj na nie odżywkę lub maskę. Całość dokładnie spłucz.

Woda z octem jabłkowym – przeciwwskazania

Nie każdy powinien korzystać z dobroczynnych właściwości wody i octu jabłkowego. Przeciwwskazaniem do picia tego napoju jest choroba wrzodowa i inne problemy wątroby, żołądka i układu trawiennego. Z picia wody z octem muszą zrezygnować także kobiety w ciąży i osoby przewlekle chore. Cukrzycy i osoby ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym, przed rozpoczęciem przyjmowania octu jabłkowego, powinny skonsultować się z lekarzem.