Przyszła wiosna, a wraz z nią...czas na pozimowy detoks! Do zdrowych zmian zachęcają coraz cieplejsze, słoneczne dni oraz stragany pełne sezonowych owoców i warzyw. Wreszcie mamy energię, by zacząć biegać, czy chęci na wprowadzenie w życie pozytywnych zmian. A żeby skutecznie oczyścić ciało, w pierwszej kolejności trzeba zacząć od talerza! To właśnie to, co jemy, ma wpływ na samopoczucie, kondycję i figurę. Warto więc w codziennym menu ograniczyć do minimum cukry i przetworzone tłuszcze, stawiając na na lekkie, mniej kaloryczne dania. Do naszych faworytów należą spring rollsy - azjatyckie tortille z papieru ryżowego, nafaszerowane świeżymi składnikami. To idealna fit przekąska, którą można zabrać ze sobą na wynos, dostarczająca ciału witamin, błonnika i antyoksydantów. Czym najlepiej nafaszerować swoje "zawijaski"? Koniecznie świeżymi liśćmi ziół, sałatą, ogórkiem, marchewką, papryką, awokado, makaronem ryżowym lub pożywnym tofu - możesz tworzyć dowolne kompozycje smakowe! 

Surowe spring rollsy - przepis 

10 dużych płatów papieru ryżowego

100 g cienkiego makaronu ryżowego (polecamy makaron z brązowego ryżu)

1 marchewka

1/2 awokado

2-3 rzodkiewki

1 mały ogórek gruntowy

1/2 czerwonej papryki

kostka tofu

liście sałaty

kilka listków mięty, kolendry lub pietruszki

sok z limonki/sos sojowy/ocet ryżowy do podania

Makaron zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut. Ulubione, świeże warzywa pokrój w słupki i włóż je do naczynia z zimną wodą. Tofu pokrój na równe paski - możesz obtoczyć je w sosie sojowym i sezamie. Weź płat papieru ryżowego i delikatnie zamocz go w wodzie, następnie ułóż go na desce, na której będziesz zawijać spring rollsy, i kolejno napełnij jego środek składnikami - makaronem ryżowym, warzywami, tofu i liśmi sałaty lub świeżych ziół. Pamiętaj - farszu nie może być za dużo! Zawiń papier ryżowy jak krokiety, delikatnie zaklejając boki. Podawaj spring rollsy z octem ryżowym i plastrami czosnku, sambalem lub sosem sojowym. 

Od czego zacząć wiosenny detoks? Poznaj 6 porad >>