Wielkanoc w wersji fit - jajka faszerowane z awokado

Szukasz inspiracji na tegoroczną Wielkanoc? Swoich bliskich przywitaj śniadaniem w wersji fit - apetycznym połączeniem jajek z awokado. Ta mieszanka to zdrowa alternatywa dla tradycyjnej przystawki, w której główną rolę odgrywa ciężkostrawny majonez. Zawarte w naszym ulubionym, zielonym owocu tłuszcze zbawiennie wpływają na sylwetkę i urodę, zapewniając przy tym lekki, wyrafinowany smak. Z kolei dodany do farszu jogurt naturalny podwoi w tym posiłku zawartość białka, dzięki czemu już jedna porcja faszerowanych jajek zapewni Tobie sytość na dłużej. A żeby to świąteczne danie stanowiło ucztę także dla oka, obowiązkowo oprósz wierzch przysmaku natką pietruszki i pestkami granatu!

Jajka faszerowane z awokado - przepis

Składniki:

4 jajka

1/2 dojrzałego awokado

kawałek białej części pora

odrobina soku z limonki

łyżka jogurtu naturalnego

łyżka pestek z granatu

szczypta soli himalajskiej

kawałek niebieskiego sera pleśniowego

przyprawy: pieprz ziołowy, papryka wędzona

Jajka ugotuj na twardo. Następie przetnij je na pół i wyciągnij z nich żółtka, by połączyć je widelcem z awokado, jogurtem, sokiem z limonki oraz przyprawami. Tak przygotowany farsz nałóż na połówki jajek, po czym oprósz ich wierzch listkami pietruszki, kawałkami pokruszonego sera oraz soczystymi pestkami granatu.

Wielkanoc - PRZEPISY >>