Wegańskie muffiny czekoladowe z cukinii

Jak sprawić, by roślinne wypieki miały doskonały smak i wymarzoną konsystencję, bez użycia jajek? Znamy na to sposoby (sprawdź nasze alternatywy >>)! Do tych mniej oczywistych należą banany oraz cukinia, które nadają masie niezwykłej sprężystości. Dzięki temu rozpustne czekoladowe muffiny możesz wykonać nawet z bezglutenowej mąki! Bez ryzyka, że ciasto nie będzie się trzymać. A żeby ta słodycz była w 100% fit, zastosuj w niej zdrowe, cukrowe zamienniki. Z powodzeniem zaspokoisz apetyt na słodkości przyrządzając babeczki na bazie syropu z daktyli oraz gęstemu kremu z...batatów! 

Wegańskie muffiny czekoladowe z cukinii, fot. Fotolia

Przepis

ciasto:

2 szklanki mleka migdałowego

2 łyżki octu jabłkowego

2 szkanki mąki z komosy ryżowej (lub innej bezglutenowej)

3/4 szklanki kakao/karobu

1/2 szklanki syropu daktylowego

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 cukinia

łyżeczka soli morskiej

łyżka ekstraktu z wanilii

łyżeczka ekstraktu z migdałów

1/2 szklanki oleju kokosowego

krem:

2 rządki gorzkiej czekolady 90 %

1/4 szklanki naturalnego masła orzechowego

2 łyżki oleju kokosowego

1/2 szklanki puree z batatów

1/4 szklanki kakao/karobu

2 łyżki syropu daktylowego/klonowego

szczypta soli morskiej

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce połącz mleko migdałowe z octem jabłkowym. Następnie, w osobnym naczyniu, wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, sodę, sól. Do mleka dodaj startą na dużych oczkach cukinię (pomijając jej gniazdo nasienne), kakao, syrop daktylowy, ekstrakty oraz olej. Teraz połącz suche składniki z mokrymi, za pomocą miksera. Foremki do muffinów delikatnie nasmaruj olejem kokosowym, po czym przelej do nich ciasto, napełniajac je do 3/4 wysokości. Piecz muffiny przez 12-15 minut, aż zwiększą objętość i się zarumienią. 

Serwuj je z kremem - w rondelku rozpuść masło orzechowe z czekoladą i olejem kokosowym. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij go z ognia. W misce połącz kakao z syropem, solą oraz puree ze słodkich batatów. Dodaj do nich roztopione składniki, całość wymieszaj. Gdy krem wystygnie, udekoruj nim muffiny.