Wegańskie muffinki marchewkowe

Sezon na korzenne wypieki uważamy za oficjalnie otwarty! W słodkich deserach poza dynią, królową jesieni, sprawdza się również niedoceniona marchewka. Z jej udziałem stworzysz pyszne ciasta czy muffiny, które umilą każdy chłodniejszy dzień. Rozgrzewające przyprawy oraz warzywo bogate w beta-karoten to wzmacniająca mieszanka dla ciała. Co więcej, taki przysmak można wykonać w wariancie fit - bez białego cukru i mąki pszennej. Te wegańskie muffinki to ciasto marchewkowe w wersji mini, które możesz zabrać na wynos do pracy. Sprawdzą się na zdrowe śniadanie lub dietetyczną przekąskę. Z czym najlepiej smakują? Gorącym kakao!

Przepis na babeczki marchewowe

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 4 łyżki ciepłej wody

2 i 1/2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach

1 szklanka mleka migdałowego

1/2 szklanki syropu klonowego

1/2 szklanki oleju kokosowego

szczypta soli himalajskiej

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

dodatki: nasiona słonecznika, pestki dyni, płatki migdałów

Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, przyprawami oraz szczyptą soli. Siemię połącz z wodą. Obraną i startą na dużych oczkach marchewkę wymieszaj z syropem, mlekiem, olejem i spęczniałym siemieniem. Teraz wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż masa stanie się jednolita. Ciasto na muffiny przelej do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wierzch oprósz nasionami słonecznika i dyni lub płatkami migdałowymi. Piecz babeczki przez 40 minut w 180 stopniach. Smacznego! 

Sprawdź nasze WEGE przepisy >>