Fit gofry z mąki orkiszowej

Nic tak nie sprawdza się na letnie śniadanie, jak gofry w towarzystwie sezonowych owoców! I to w najlepszej, zdrowej odsłonie - z mąki orkiszowej oraz super foods! Tak przygotowana receptura w wersji fit gwarantuje sporą dawkę energii, bez szkody dla sylwetki. Co więcej, ma niezwykle ciekawy smak - za sprawą wanilii, czy słodkich alg morskich! Gofry orkiszowe posiadają niski indeks glikemiczny i sporo błonnika, dzięki czemu na długo zaspokajają apetyt. Warto zabrać je ze sobą na wakacyjny piknik!

Składniki na gofry:

1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej

1/2 szklanki płatków owsianych

1/4 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżeczka nasion chia

1 łyżeczka chlorelli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli himalajskiej

3 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki syropu klonowego

1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

W misce połącz mleko z octem jabłkowym i pozostaw płyn na 5 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę orkiszową z płatkami owsianymi, wiórkami, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj suche składniki do mokrych, zmiksuj całość. Posmaruj gofrownicę olejem kokosowym i mocno ją rozgrzej. Wylewaj szpatułką 1/3 ciasta do formy i piecz wafle, aż staną się rumiane i chrupiące. Serwuj je z dodatkie super foods - jeżynami i jagodami goji!

Poznaj przepisy z udziałem super foods >>