Jak zrobić gorącą czekoladę?

Gorąca czekolada to pierwszy napój, jaki przychodzi nam na myśl w zimne dni. Skutecznie rozgrzewa, dodaje energii i zaspokaja apetyt na słodycze! Jest warta grzechu, choć odpowiednio przyrządzona nie musi stanowić bomby kalorycznej. Z czym najlepiej smakuje? Szczyptą chili, nutą pomarańczy oraz słodkim syropem klonowym. Do przygotowania słodyczy warto wykorzystać tabliczkę gorzkiej czekolady o dużej zawartości masy kakaowej. Dzięki temu napój będzie zdrowszy i bardziej aromatyczny. Przygotuj się na mocno czekoladowy smak!

Przepis na gorącą czekoladę

Składniki:

1 szklanka mleka laskowego

4 kostki tabliczki gorzkiej czekolady (masa kakaowa min. 70%)

2 łyżki kakao

1-2 łyżki syropu klonowego

opcjonalnie:

1 łyżka soku z pomarańczy

szczypta chili lub cynamonu

pianki marshmallow do dekoracji

Mleko podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim czekoladę. 2 łyżki kakao wymieszaj w szklance z dwoma łyżkami wody i dolej je do czekoladowego napoju. Gdy czekoladowa masa stanie się jednolita i gorąca, zdejmij ją z palnika. Dodaj syrop klonowy oraz przyprawy. Czekoladę przelej do kubka i zaserwuj z dodatkiem soku pomarańczowego lub piankami marshmallows.

Sprawdź nasze CZEKOLADOWE PRZEPISY >>