W  Łodzi powstanie pierwsza w Polsce, prawdziwie  chrześcijańska restauracja. Jakie są wasze pierwsze skojarzenia? Wiemy już, że menu tego miejsca będzie bazować na biblijnych składnikach. Dania mają obfitować w ryby, figi, daktyle czy ciasta z rodzynkami. Pośród nich znajdzie się także  pizza, której nazwy nada arcybiskup Grzegorz Ryś. Chodzą słuchy, że zamiast tradycyjnej Margherity ujrzycie w jadłospisie "Magnificat" czy "Osiem Błogosławieństw".

Co ciekawe, poza głowami Kościoła nad powstaniem lokalu czuwa  Wojciech Modest Amaro. Szef kuchni jest znany z programów "Hell's Kitchen. Piekielna Kuchnia" i "Top Chef". Jego restauracja, jako jedna z dwóch w Polsce, została odznaczona gwiazdką Michelin. To oznacza, że nowa, katolicka jadłodajnia może stać się miejscem serwującym  fine dining. Kto wie, czy z czasem też nie uzyska prestiżowego, kulinarnego odznaczenia?  Wojciech Amaro ma pomóc w uruchomieniu kuchni, znalezieniu odpowiedniego kucharza oraz zakupie  specjalnego pieca do pizzy. Zadanie powierzył mu jego znajomy, ksiądz Michał Misiak

Chrześcijańska restauracja ma powstać przy ulicy Piotrkowskiej 80. Jej otwarcie jest przewidziane na marzec 2018. Sądzimy, że będą przyjeżdżać do niej nie tylko lokalni wierzący.