Uwielbiasz desery i latte na bazie matchy? Jeśli jeszcze nie znudził ci się ten japoński superfood, przygotuj się na jego nową odsłonę. Mowa o blue matcha, czyli herbacie o niezwykłych właściwościach, którą przyrządza się z kwiatów klitorii. Ona również ma neutralny posmak, dzięki czemu sprawdza się w wielu daniach. Możesz dodać ją do puddigu chia, smoothie, omleta lub ciasteczek, tak jak w przypadku tradycyjnej matchy. Ten składnik już podbija Instagram, a jego barwa przywodzi na myśl spirulinę. Jakie właściwości ma niebieska herbata? Azjatki piją ją, by podkręcić metabolizm i obniżyć poziom złego cholesterolu. Ten napój faktycznie przyspiesza materię oraz ma w sobie moc antyoksydantów! Przy okazji jest naturalnym, zdrowym barwnikiem do dań, który efektownie wygląda na zdjęciach. Każdy miłośnik kulinarnych nowinek powinien jej skosztować. 

Trendy kulinarne 2017: niebieska matcha - ZDJĘCIA >>