Tarta z truskawkami - przepis

Ciasta z truskawkami to słodkości, którym nie da się oprzeć. Szczególnie w sezonie, gdy owoców jest pod dostatkiem i mają świeży zapach oraz smak. Warto korzystać z takich darów lata i przygotowywać na ich bazie orzeźwiające koktajle, lemoniadę, czy kolorową owsiankę. Ale czy istnieje coś lepszego niż tarta z truskawkami skąpanymi w czekoladzie? To nasz ulubiony, rozpustny deser, którym warto poczęstować znajomych na pikniku. Co więcej, przepis na niego jest banalnie łatwy, za to efekt końcowy powala na kolana! 

Tarta z truskawkami i czekoladą 

Składniki

spód:

100g masła

120g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej

30 g kakao

1 żółtko

50 cukru kokosowego

nadzienie:

tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%

40g masła

puszka mleka kokosowego

3 łyżki syropu klonowego.

szklanka truskawek

Składniki na spód posiekaj nożem i połącz w dłoniach, formując z nich kulę. Ciasto zawiń w folię aluminiową i schładzaj w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkuj je i wyłóż na okrągłej, natłuszczonej formie (lub w keksówce). Ponakłuwaj spód widelcem i piecz go przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotuj nadzienie. W rondelku rozpuść mleko kokosowe razem z czekoladą oraz syropem. Kiedy masa się połączy, zdejmij ją z ognia i wystudź. Rozprowadź krem na chłodnym spodzie. Wstaw ciasto do lodówki na kwadrans, aż delikatnie stężeje, po czym udekoruj je truskawkami. Tartę ponownie włóż do lodówki, na przynajmniej godzinę. Serwuj ją z posypką wykonaną z wiórków kokosowych, czy posiekanych pistacji.