Sok z czarnego bzu - domowe lekarstwo

Sok z czarnego bzu to domowy niezbędnik w mroźnym sezonie. Ten specyfik jest naturalnym antidotum na przeziębienie i grypę, które skutecznie wzmacnia odporność. Nie trzeba wybierać się po niego do apteki! Lekarstwo łatwo wykonać samemu z owoców zebranych na jesiennym spacerze. Czas na ich zerwanie przypada właśnie teraz - od września do końca października. Owoce przeznaczone na przetwory muszą być suche, dlatego zbiorów dokonuje się w słoneczne dni. Ważne, by nie jeść jagód na surowo, gdyż zawierają toksyczne składniki, mogące zaszkodzić układowi trawiennemu. Dopiero gotowanie lub suszenie powoduje, że stają się niegroźne dla organizmu. 

Sok z czarnego bzu - właściwości

Wyciąg z czarnego bzu zasługuje na miano super foodu, ze względu na swoje właściwości. Jest antybakteryjny, działa przeciwgorączkowo i nawilża drogi oddechowe. Sprawdza się nie tylko w trakcie przeziębienia! Dodany do koktajlu lub gorącej herbaty wpływa na organizm detoksykująco. Pomaga w oczyszczaniu ciała z toksyn, przywracając w nim dawną harmonię. Sprawdza się także przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, gdyż uśmierza ból i poprawia metabolizm. Zawarte w soku z czarnego bzu pektyny, garbniki oraz złoża witaminy C, zbawiennie wpływają na stan skóry oraz włosów. Dbają o naszą urodę od środka nawet wtedy, gdy na zewnątrz panują temperatury na minusie. 

Przepis na sok z czarnego bzu

Składniki:

1 kg owoców czarnego bzu

1/2 szklanki miodu

4 szklanki wody

Owoce czarnego bzu wsyp do rondelka i zagotuj na małym ogniu, aż się rozpadną. Kiedy puszczą sok, rozgnieć je na miazgę i przeciśnij przez gazę do drugiego garnka. Zagotuj ciecz, dodając do niej miód, po czym przelej gotowy syrop do słoika lub butelki. Rozcienczaj sok z gorącą wodą, herbatą lub koktajlem, dodając dwie jego łyżki do napoju przynajmniej dwa razy dziennie. To najlepszy domowy preparat na infekcje. 

Domowe lekarstwa na przeziębienie - PRZEPISY >>