Gdzie zjesz najlepsze pierogi, a gdzie gzik lub dania z grzybów? Poznaj klimatyczne miejsca, w których pielęgnuje się kuchnię regionalną. Więcej przeczytasz w tekście Moniki Kuci w sierpniowym ELLE.
Galeria
(7 zdjęcia)
1 / 7
Źrebięciarnia w Folwarku Wąsowo w województwie wielkopolskim to dużo więcej niż kawiarnia. Tu spróbujesz takich przysmaków jak wielkopolski gzik czy smażony ser i kupisz ekologiczne warzywa uprawiane w Folwarku.
fot. Bartosz Dziamski
2 / 7
Pałac w Orli w województwie wielkopolskim. Szefem kuchni jest Maciej Barton, badacz lokalnej tradycji kulinarnej. Tu spróbujesz dań z najstarszych książek kucharskich, zwłaszcza z regionu Wielkopolski.
3 / 7
Wodna wieża w Pszyczynie. Nie wiadomo, co jest tu bardziej niesamowite: wystrój rodem z dawnych powieści science-fiction czy nowoczesna kuchnia.
4 / 7
Specjalnością Wodnej wieży w Pszczynie są grzyby.
5 / 7
W takich pięknych sadach w Kotlinie Łąckiej powstają słynne już soki Maurera.
6 / 7
Zielony Gar Bistro w Białymstoku. Kuchnia w duchu slow i najlepsze podlaskie dania.
7 / 7
Do Zielonego Gara Bistro w Białymstoku przychodzi się dla pierogów i autorskich wersji podlaskich przepisów w wykonaniu właścicielki Joanny Jakubiuk.