"Ale ciacho" to nie tylko pierwsza reakcja, jaka może przyjść do głowy na widok Damiana Kordasa, gwiazdy czwartej edycji programu MasterChef. To również tytuł książki młodego szefa kuchni, który hobbystycznie podchodzi do gotowania. Jak można się domyślić, w tej lekturze znajdziemy przepisy na słodkie wypieki (i nie tylko!) - zarówno tradycyjne, jak i takie wpisane w najnowsze trendy kulinarne. Jak mówi sam jej autor:

"Słodycze to moja ulubiona część kulinariów i nie wiem, czy to dlatego że uwielbiam je jeść, czy dlatego że uwielbiam modyfikować przepisy na słodkości, stać godzinami w kuchni, czekając, aż biszkopt urośnie, aż beza się wysuszy czy cierpliwie dekorując tort kremem i pysznymi dodatkami. W tej książce znajdziesz wiele inspiracji zarówno na całkiem nowe słodkie przepisy, jak i te sprawdzone i znane od lat."

Które przepisy w tym sezonie podbiją nasze serca i kubki smakowe? Zdradzamy pięć słodkich receptur na szczęście. 

Przepisy z książki "Ale Ciacho" Damiana Kordasa:

1. Damian Kordas "Ale Ciacho" - przepisy: tartaletki figowe

Słodkie przysmaki Damiana Kordasa z książki "Ale Ciacho", fot. mat. prasowe

Składniki:

ciasto

250 g mąki
150 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko

nadzienie

500 g serka ricotta
4 żółtka
1 laska wanilii
4 łyżki płynnego miodu
10 świeżych fig

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, aby jak najmniej nagrzać ciasto. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji, zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. W misce ubij szybko miód razem z żółtkami i ziarnami z laski wanilii. Serek ricotta miksuj mikserem na najmniejszych obrotach, powoli dodając masę jajeczną. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wytnij małe kółka (dopasuj je do wielkości foremek na tartaletki). Ciasto nakłuj widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło, i piecz w 180°C przez 15 minut. Tartaletki odstaw na 4–5 minut, aby lekko wystygły. Wypełnij je masą serową. Na każdą tartaletkę połóż figę pokrojoną na ćwiartki. Wierzch posmaruj płynnym miodem. Piecz w 180°C jeszcze około 30 minut. Ciasto odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia