Urodziny, imieniny, wesele, sylwester czy spontaniczne spotkanie ze znajomymi. Bardzo często na takich imprezach pojawia się alkohol. Pije się go w przeróżnych wersjach. “Na czysto” bezpośrednio z kieliszka, z popitką lub bez, w drinkach, a czasami nawet dolewa się go do kawy i herbaty. Co grupa ludzi to inna forma picia i preferencje z tym związane. Wiele ludzi zdecydowanie spożywa napoje alkoholowe wyłącznie w postaci słodkich drinków. Takich możliwości jest wiele, a my przedstawimy kilka z nich.

Słodkie drinki z wódką

Wódka często bywa alkoholem tańszym niż inne napoje wysokoprocentowe np. te sprowadzane z Ameryki Południowej, jak cachaca. W Polsce wódkę można nabyć praktycznie w każdym sklepie monopolowym i spożywczym. Dlatego też często jest używana jako podstawa do drinków. Wiele koktajli na bazie wódki jest znana na całym świecie. Między innymi jeden z nich to Sex on the beach. Jest znany z serialu “Seks w wielkim mieście”, dzięki czemu zyskał dużą popularność w szczególności u kobiet. Prosty w wykonaniu, słodki i bardzo smaczny, oraz efektowny wygląd to elementy, które sprawiają, że jest często zamawiany i przygotowywany na imprezach. Do wykonania go samemu potrzebne ci będą następujące składniki:

  • wódka 40 ml,
  • likier brzoskwiniowy 20 ml,
  • sok żurawinowy 40 ml,
  • sok pomarańczowy 40 ml,
  • lód.

Sposób przygotowania:

Drink podawany jest zwykle w szklance typu hurricane. Na początek należy wlać wszystkie składniki poza sokiem żurawinowym do shakera z lodem i dobrze wymieszać. Następnie zawartość shakera przelać do szkła wypełnionego lodem i na koniec dolać soku żurawinowego. Do ozdobienia koktajlu można użyć plastrów pomarańczy i (jeżeli ktoś posiada) palemki.

Słodkie drinki z malibu

Mówiąc malibu często myśli się o drinkach w kokosie lub o gęstych mlecznych napojach alkoholowych. Oczywiście malibu, czyli likier kokosowy na bazie rumu dobrze komponuje się z mlekiem, ale nie musi to być regułą. Istnieje alternatywa dla tych, którzy mają nieco inne upodobania i wolą bardziej płynne i “lżejsze” dla organizmu trunki. Takim właśnie jest malibu pop. Z wyglądu przypomina wodę na lazurowym wybrzeżu. Piękny, błękitny i przejrzysty drink zrobi wrażenie na każdej imprezie.

Składniki:

  • likier blue curacao 30ml,
  • malibu 30 ml,
  • sok ananasowy 5 ml,
  • sok żurawinowy 5 ml,
  • lód.

Sposób przygotowania:

Ten koktajl najlepiej prezentuje się w wysokim wąskim szkle z grubym dnem. W shakerze z lodem należy wymieszać alkohole. Następnie przelać je do wypełnionej kostkami lodu szklanki i na koniec dodać niewielkie ilości soków. Formą dekoracji będzie plaster cytryny przekrojony na pół i włożony bezpośrednio do naczynia z napojem i zwinięty w spiralę zest z cytryny, który należy położyć na górę drinka.

Słodkie drinki z rumem

Rum niekoniecznie musi się od razu wiązać z piracką łajbą, papugą na ramieniu i plugawymi żartami. Udowodnimy, że da się miło, kulturalnie i na słodko smakować pysznego drinka na bazie rumu. Bardzo popularnymi koktajlami z rumem są między innymi cuba libre czy mojito, które występuje również w wersji bezalkoholowej. Są to wyśmienite drinki natomiast my proponujemy mniej znany jednak bardzo ciekawy i smaczny koktajl, którym na pewno możemy zaskoczyć niejedną osobę. Jego nazwa to tropikalny aperol. Jak nazwa wskazuje nie tylko rum w tej mieszance będzie miał procenty.

Składniki:

  • likier aperol 30 ml,
  • rum 50 ml,
  • sok z limonki 15 ml,
  • syrop cukrowy 15 ml,
  • lód,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Sok z limonki, syrop cukrowy i kilka listków mięty umieścić najlepiej w wysokiej szklance. Następnie zawartość dobrze ugnieść i dolać resztę składników. Wypełnić naczynie lodem i całość wymieszać. Dekorację wykonać z 3 “łódeczek” z limonki nabitych na rant szklanki i gałązki mięty położonej na wierzch trunku. Mięta i limonka zadbają, aby koktajl był odpowiednio orzeźwiający, a aperol podkreśli jego słodycz.

Słodkie drinki z whisky

Whisky to dosyć popularny alkohol w naszym kraju. Pije się go na różne sposoby choć chyba najczęściej spotykaną formą jest klasyczne whisky z colą. Koneserzy tego alkoholu mogą twierdzić, że to profanacja i powinno się pić bez dodatków, natomiast każdy jest inny i czemu nie odkrywać innych odsłon tego trunku? Klasycznych koktajli alkoholowych na bazie whisky jest bardzo dużo. My dzisiaj przedstawiamy jedną z większych legend. Manhattan bo taką właśnie nosi nazwę swoje początki miał już w dziewiętnastym wieku. Kilkukrotnie delikatnie zmieniała się jego receptura, ponieważ szukano ideału. Dzisiaj cieszy mnóstwo ludzi na całym świecie.

Składniki:

  • bourbon whiskey 60 ml,
  • słodki wermut 30 ml,
  • angostura kilka kropli,
  • lód.

Sposób przygotowania:

Ten klasyk podaje się w kieliszku typu martini, który przedtem należy wypełnić lodem, aby szkło było dobrze schłodzone. Do przygotowania koktajlu potrzebna będzie szklanica barmańska, czyli naczynie służące barmanom do mieszania koktajli, do której dodajemy kości lodu i wszystkie pozostałe składniki. Następnie należy je płynnym ruchem wymieszać i odcedzając od lodu przelać do opróżnionego wcześniej kieliszka. Za dekorację posłuży wisienka koktajlowa na rancie naczynia.

Słodkie drinki z ginem

Gin sam w sobie jest wytrawnym trunkiem z mocno wyczuwalnym aromatem różnych ziół, między innymi jałowca. Bardzo dobrze komponuje się w wytrawnych drinkach natomiast jest kilka słodkich propozycji, które smakują równie wyśmienicie. Jednym z nich jest dirty dancing. Jest on słodki w smaku, jednak niech smak i wygląd was nie zwiedzie. Gin to nie jedyny wysokoprocentowy składnik tego drinka. Jest naprawdę mocny i potrafi zakręcić w głowie, dlatego należy pić go z rozwagą.

Składniki:

  • biały rum 20 ml,
  • gin 25 ml,
  • wódka 10 ml,
  • sok z limonki 5 ml,
  • likier truskawkowy 20 ml,
  • sok pomarańczowy 60 ml,
  • sok z marakui 60 ml.

Sposób przygotowania:

Drink należy podawać w wysokim szkle z kilkoma kostkami lodu. Pierwszym krokiem jest umieszczenie wszystkich składników w shakerze z lodem i dobre wymieszanie całości. Następnie trzeba przelać wszystko do szkła i udekorować skórką z limonki.

Słodkie drinki z prosecco

Teraz coś dla fanów bąbelków. Kombinacje z musującym winem z Włoch  to nie tylko aperol spirtz. Mamy dla was bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku drink na bazie prosecco. Bellini to nazwa koktajlu, który wam prezentujemy.

Składniki:

  • prosecco 120 ml,
  • 3 białe brzoskwinie(jedna do dekoracji).

Sposób przygotowania:

Koktajl podajemy w szkle typu collins lub innym wysokim. Na początku należy przygotować mus z brzoskwiń. Blendowanie owoców musi być bardzo dokładne, zatem aby brzoskwinie łatwiej ulegały temu procesowi można dodać odrobinę wody do blendera. Wszystkie składniki wlewamy do wcześniej schłodzonego szkła i mieszamy. Jako dekoracja posłuży również brzoskwinia. Należy przeciąć ją na pół, pozbyć się pestki i wyciąć sześć listków. Owocowe listki nabić na długą wykałaczkę i umieścić w drinku. Smacznego!

Warto pamiętać, że nie są to jedyne modyfikacje na słodkie drinki alkohole, a smakowite i ciekawe kompozycje można stworzyć z tego na co pozwala nam zasobność domowego barku.