Szukasz przepisów na szybkie i łatwe pasty, hummus, czy pesto? Sprawdź co przygotowała dla nas firma Baziółka!

Przepis na hummus rozmarynowy z prażonym sezamem

Składniki: 2 puszki cieciorki, 3 łyżki tahini, ząbek czosnku, doniczka rozmarynu, sok z połowy cytryny, garstka sezamu, ok 2 łyzek oliwy z oliwek, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: podpraż sezam na suchej patelni, potrząsając co chwila by się nie spalił. Posiekaj czosnek i zmiksuj go razem z cieciorką, sokiem z cytryny, oliwą, tahiną i połową rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj resztę rozmarynu i sezam. Polecamy ze świeżymi, chrupiącymi warzywami.

 

 fot. Zosia Różycka i Ola Szwarc 


Przepis na pastę rzodkiewkowo – szczypiorkową z koperkiem

Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, 250g twarogu, doniczka szczypiorku, doniczka koperku, sok z 1 cytryny, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: rzodkiewki drobno posiekaj lub zetrzyj na mandolinie i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kwadrans, by rzodkiewki puściły różowy sok. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Odlej sok z rzodkiewek, zostawiając odrobinę i zmiksuj z twarogiem i ziołami. Przypraw solą oraz pieprzem. Znakomita z ciemnym chlebem, warzywami, a także z twarogiem.