Krewetki są jednymi z najbardziej popularnych owoców morza. Wszystko ze względu na smaczne mięso i zawarte w nich wartości odżywcze. Krewetki zawiarają dużo białka i mają niewiele tłuszczu, są niskokaloryczne i ze względu na wysoką zawartość cennych witamin z grupy B oraz ważnych mikroelementów są bardzo zdrowe.

Oto kilka przepisów na krewetki, w których drugoplanową rolą gra makaron.

Przepis na krewetki - makaron z pesto

Składniki:

- połowa opakowania makaronu spaghetti

- 15 krewetek tygrysich (najlepiej świeżych)

- 1 opakowanie śmietany 18%

- ok. 80g pesto,

- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

- kilkanaście drobno pokrojonych oliwek

- starty parmezan (ok. 1 szklanka)

- 1/3 kostki masła

Przygotowanie powinno zająć ci około 30 minut.

Do osolonej i gotującej się wody wrzuć makaron. Gotuj około 8 minut. Ma być al dente.

Zacznij od sosu. Na patelni rozpuść masło, dodaj śmietanę i przyprawy. Gotuj około 6 minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj parmezan i pesto. Wszystkie składniki gotuj kolejne 6 minut. Sos powinien do tego czasu zgęstnieć. Wówczas dodaj krewetki i poczekaj aż się zaróżowią.

Sos, wymieszaj z makaronem. Możesz też posypać go serem mozarella.

Przepis na krewetki - makarony (fot. Fotolia.pl)

Przepis na krewetki - makaron na ostro z chilli

Składniki:

- makaron tagiatelle lub zwykły makaron do spaghetti,

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,

- 15 krewetek tygrysich (obranych, z ogonkami;

- 4 ząbki czosnku,

- 1 czerwona papryczka pepperoni (drobno posiekana;

- 1 pomidor,

- 1 papryka czerwona (pokrojona w cienkie plastry;

- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,

- kilka listków świeżej bazylii,

- 1/3 szkakni tartego parmezanu.

Na rozgrzany olej (ok. 3 łyżki) wrzuć czosnek, paprykę, pomidor i papryczkę pepperoni. Po minucie dodaj krewetki i dopraw je solą oraz pieprzem. Całość należy smażyć około 5 minut.

W między czasie ugotuj makaron tagiatelle. Gotowe gniazda przełóż na talerz, polej oliwą i dodaj posiekaną bazylię. Na tak ułożony makaron, wyłóż wcześniej przygotoane krewetki z papryką i całość posyp parmezanem.

Przepis na krewetki - makarony

Przepis na krewetki - makaron z pieczarkami i sezamem

Przepis na krewetki - makarony (Fot. Fotolia)

Składniki:

- 250g makaronu spaghetti,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- 15 krewetek tygrysich (najlepiej świeżych;

- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,

- 1 papryka,

- 2 ząbki czosnku, rozgniecione,

- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,

- przyprawy: suszona bazylia, oregano, czosnek,

- sezam prażony.

Makaron wrzuć na osoloną wodę z dodatkiem oliwy z oliwek i gotuj ok. 7 minut (al dente).

Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, a następnie pieczarki. Posyp solą i duś je ok.8 minut. Na oddzielnej patelni duś paprykę. Po około 7 minutach, na patelnię z papryką dorzuć krewetki i posyp przyprawami (czosnkiem, pietruszką, bazylią i oregano). Na końcu dodaj rozgnieciony czosnek.

Po kolejnych 5 - 7 minutach, na patelnię z krewetkami przełóż pieczarki, makaron i wszystko razem wymieszaj. Gotowe danie posyp prażonym sezamem.

Szpinak - przepisy na zielone dania>>