Lubicie gofry? To idealny pomysł na leniwe śniadanie czy słodki deser. Ten przysmak z dzieciństwa w ostatnim czasie opanował Instagram. Można jeść go na słodko, ze śmietaną, owocami i czekoladą, lub serwować w słonej, wytrawnej wersji. Największą popularnością cieszą się gofry serduszka.  Jeśli chcecie sprawić radość bliskiej osobie, możecie być pewne, że takie danie poprawia humor. 

Gofry serduszka to świetny pomysł na Walentynki

Jak zrobić gofry serduszka?

Chrupiące gofry w kształcie serc nie są skomplikowane. Jednak nie da się ukryć, że ich wygląd zależy od rodzaju gofrownicy. Ta do gofrów serduszek zazwyczaj jest okrągła, jednorazowo można zrobić w niej 5 wafli. Przepis na przysmak nie różni się od klasycznego. Jeśli jednak chcesz podrasować to danie, możesz nadać serduszkom różowy kolor. Jak? Wystarczy dolać do ciasta sok z buraków lub 2 łyżki buraczanego pudru. 

Chcesz zrobić gofry w wegańskiej wersji? Polecamy ten przepis >>

Przepis na gofry serduszka:

1-2 jajka

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

3/4 wody gazowanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru waniliowego 

dodatki: owoce, czekolada, bita śmietana

Do miseczki wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, wodę, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksuj ciasto mikserem. Wylej je na rozgrzaną gofrownicę i piecz, aż do zarumienienia się ciasta. Podawaj gofry z czekoladą i świeżymi owocami.