Dwukolorowa babka z polewą kakaową

SKŁADNIKI:
•    250 g miękkiego masła
•    275 g cukru
•    1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
•    3 jajka
•    340 g mąki pszennej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
•    180 ml mleka
Produkty E.Wedel:
•    4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
•    50 g Czekolady Białej
•    50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
Lukier:
•    300 g cukru pudru
•    4 łyżki wrzącej wody
Produkty E.Wedel:
•    40 g Kakao Ciemnego z Ghany

PRZYGOTOWANIE:
1.    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
2.    Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
3.    Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
4.    Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
5.    Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
6.    Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
7.    Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
8.    Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
9.    Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
10.  Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.

Warto wiedzieć!

Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.


Więcej przepisów na czekoladowe desery przygotowane z okazji 170-lecia marki E.Wedel znajdziesz: www.wkuchnizwedlem.wedel.pl/desery170lat/