Bułeczki pizzowe według bloga kaszamanna.com z książki "Wysmakowane"

Zdjęcia i stylizacja potraw: Karolina Kosowicz, Magdalena Rajchelt / kaszamanna.com

Składniki (na 25 bułeczek):

Ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 30 g drożdży

- szczypta soli

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka oliwy

- ⅔ szklanki ciepłej wody

Sos:

- słoiczek przecieru pomidorowego

- 1 łyżka oleju

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka cukru

- ½ łyżeczki bazylii

- ½ łyżeczki oregano

- ½ szklanki wody

- szczypta soli

Dodatki:

- 100 g chorizo

- 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Następnie odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i oliwę i zalewamy wodą z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 7 minut, podsypując je mąką, aż przestanie się kleić do rąk (dobrze to robić rękami, a nie mikserem). Kiedy tworzy już zwartą masę, rzucamy nim parę razy o blat, żeby uaktywnić gluten. Odstawiamy je co najmniej na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.

Sos:

W garnuszku na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy przecier, zioła, przyprawy i wodę. Gotujemy parę minut, aż sos zgęstnieje.

Pieczenie:

Rozwałkowane placki smarujemy sosem, nakładamy plastry chorizo i posypujemy startą mozzarellą. Następnie placek zawijamy wzdłuż dłuższej krawędzi w roladę i kroimy na plasterki, żeby powstały ślimaczki. Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 10 minut.

 

Grzegorz Zawierucha tak prosto, jak się da. 5 najłatwiejszych przepisów z książki zwycięzcy MasterChef 2019>>

 

Tatar z suszonych pomidorów według przepisu Katarzyny Gubały z książki "Warzywa Górą"

Studio Klimeccy – www.studioklimeccy.pl Michał Klimecki i Kateryna Lappo-Klimecka

Składniki: 

- 2 szklanki suszonych pomidorów w oleju (300 g)

- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (80 g nieugotowanej)

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki oliwy

- 1 łyżeczka syropu z agawy

- sól, pieprz

Dodatkowo:

- 3 kiszone ogórki

- 2 łyżki kaparów

- 1 cebula

- świeże pieczywo (200 g)

Sposób przygotowania: 

Kaszę jaglaną, pomidory oraz przyprawy wrzucamy do kielicha blendera i mielimy, nie do końca na gładko. Kiszone ogórki i cebulę drobno siekamy. Pieczywo kroimy na niewielkie kromki. Smarujemy kanapki tatarem, posypujemy kiszonymi ogórkami, cebulą i kaparami. 

Więcej przepisów na Sylwestrowe przekąski znajdziecie w naszej galerii.