Halloween 2016: dyniowe kuleczki ryżowe

Halloween to amerykański zwyczaj, który kilka lat temu przywędrował do Polski. Nie sprzeciwiamy mu się. 31 października chętnie zakładamy strój ulubionej postaci z horroru i przygotowujemy własny poncz dyniowy (przepis >>). Tego dnia celebrujemy życie na wesoło, najczęściej w gronie przyjaciół. Wiążą się z tym również jesienne dekoracje w postaci lampionów z wydrążonej dyni, czy pyszne, nieco "upiorne" przekąski. Na halloweenowe przystawki idealnie sprawdzą się bananowe duszki (sprawdź przepis >>) lub zdrowe kulki ryżowe imitujące dynię. To banalnie łatwe i szybkie dania, które efektownie wyglądają na stole. 

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ryżu jaśminowego

2 szklanki soku marchewkowego

1 szklanka wody

kilka czarnych oliwek

łodyżki selera naciowego (dla ozdoby)

Ugotuj ryż na wodzie i soku marchewkowym. Gdy będzie gotowy odciśnij go i ostudź. Możesz doprawić go przyprawami lub po prostu ulepić z niego okrągłe kuleczki. Aby przypomnały dynię, w czubek włóż kawałek łodygi selera naciowego, a oczy i uśmiech wykonaj z czarnych oliwek. Smacznego!

6 przepisów na halloweenowe przekąski - SPRAWDŹ >>