Soki z wyciskarki – dlaczego warto je pić?

Soki z wyciskarki to prawdziwe źródło zdrowia. Są naturalnym źródłem karotenoidów, flawonoidów, kwasu fenolowego czy antyoksydantów. Karotenoidy to zbawienny wpływ na oczy oraz skórę. Dzięki piciu soków z dodatkiem marchwi skóra staje się nie tylko zdrowsza i bardziej elastyczna, ale także może nabrać naturalnej pochodzącej od wewnątrz „opalenizny”. Soki z sokowirówki zawierają też wspomniane antyoksydanty, które są sprzymierzeńcami w walce z wieloma chorobami, m.in. nowotworowymi. Soki owocowe i warzywne są o wiele lepiej przyswajalne przez układ pokarmowy niż warzywa i owoce w całości. Ponadto są bogate w enzymy niezbędne do utrzymania zdrowia. Są mniej kaloryczne od sztucznych napojów i gotowych soków, a przy tym bardziej sycące, dlatego osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami powinny po nie sięgać.

Przepisy na soki pokazują, że można łączyć ze sobą warzywa i owoce. Jest to dobrym rozwiązaniem, gdyż wówczas często nasila się ich prozdrowotne działanie. Kiedy połączysz jarmuż ze szpinakiem i cytryną stworzysz sok, który świetnie utrzyma poziom żelaza we krwi. Natomiast brokuły w połączeniu z pomidorami mają jeszcze lepsze właściwości antyoksydacyjne.

Przepisy na soki z wyciskarki – warzywne

Przepisy na soki z wyciskarki wolnoobrotowej są proste, a ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Oto kilka sposobów na wykorzystanie pysznych i zdrowych warzyw.

Sok na zwiększenie odporności

Sok z pomidorów jest bogaty w witaminę C, dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy. Warto go pić szczególnie w sezonie jesienno – zimowym, ale świetnie sprawdza się przez cały rok.

  • 2 pomidory
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka liści bazylii

Możesz dodać do niego również sok z cytryny, który bogaty jest w witaminę C i świetnie pasuje do połączenia pomidorów ze szpinakiem.

Sok odchudzający

Sok na odchudzanie z burakiem, ogórkiem i imbirem jest nie tylko smaczny, ale także ma zbawienny wpływ na przemianę materii. Imbir powoduje jej przyspieszenie. Ogórek natomiast jest bogaty w wodę i niskokaloryczny.

  • 1 ogórek
  • 3 marchewki
  • 1 burak
  • imbir

Burak sprawia, że uzyskujemy sok oczyszczający jelita z toksyn. Warto dodawać go do codziennej diety ze względu na właściwości antytoksyczne i wspomaganie układu trawiennego.

Sok witaminowy

Seler naciowy, szpinak i marchew to prawdziwe bomby witaminowe. Dostarczają witamin A i D oraz są bogate w witaminy z grupy B.

  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść szpinaku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny

Tak przygotowany sok warzywny ma zbawienny wpływ na skórę i oczy. Ponadto zapobiega anemii, dzięki zawartości żelaza oraz kwasu foliowego.

Przepisy na soki z wyciskarki – owocowe

Przepisy na soki owocowe warto wykorzystywać szczególnie w sezonie. Najlepiej smakują soki ze świeżych owoców. Choć oczywiście poza nim można używać również zamrożonych. Oto kilka pomysłów na stworzenie z owoców pysznych koktajli zaledwie w kilka minut.

Sok dodający energii

Zdrowe soki z wyciskarki są nie tylko pyszne, ale także mogą dodawać energii. Kiedy za oknem pada deszcz, a temperatura jest coraz niższa, warto posiłkować się witaminami i składnikami odżywczymi, w które bogate są owoce. Jabłka to źródło flawonoidów oraz rozpuszczalnego błonnika. W połączeniu z cynamonem i imbirem owoce te nie tylko świetnie smakują, ale także rozgrzewają. Taki sok idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni.

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • imbir
  • 1 łyżeczka miodu

Egzotyczny sok na trawienie

Soki wyciskane z owoców tropikalnych to prawdziwa bomba witaminowa, ale nie tylko. Sok z mango, papają i pomarańczą wspomaga trawienie dzięki zawartości rozpuszczalnego i łatwo przyswajalnego błonnika. Ponadto jest sycący i dostarcza energii na cały dzień.

  • 2 mango
  • 1 pomarańcza
  • 1 papaja
  • 1 limonka

Po wyciśnięciu soku i przelaniu do szklanek można dodać do nich kilka listków mięty.

Sok oczyszczający organizm

Przepisy na soki wyciskane z owoców to skarbnica witamin i energii. Z jabłek, gruszek i cytrusów można stworzyć smaczne i słodkie soki, które z powodzeniem zastąpią gotowe napoje w kartonach. Są ponadto niskokaloryczne, a dzięki zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika mają działanie oczyszczające na organizm.

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 3 pomarańcze
  • 1 grejpfrut

Przepisy na soki z wyciskarki – owocowo-warzywne

Przepisy na soki z wyciskarki często łączą ze sobą warzywa i owoce. Dzięki temu soki są nie tylko smaczne, ale również o wiele zdrowsze.

Sok dla skóry

Marchew i pomarańcza to świetne połączenie nie tylko pod względem smaku, ale także właściwości. Wpływają bowiem na elastyczność oraz odcień skóry.

  • 2 marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 3 łodygi pietruszki
  • 3 łodygi selera naciowego

Sok na mocne kości

Jarmuż to bogate źródło witaminy K, która wzmacnia kości. Poniższy sok warto więc pić w każdym wieku

  • 5 – 6 liści jarmużu
  • garść szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ogórek
  • 1 jabłko

Sok na dobry wzrok

Marchew i ananas to źródła witaminy A, która korzystnie wpływa na oczy. Warto po nie sięgać, jeśli chcemy mieć sokoli wzrok.

  • połowa ananasa
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • kawałek korzenia imbiru