W mediach co jakiś czas pojawiają się wygłaszane mniej lub bardziej serio opinie na temat tego, że nasza rodzima kultura coraz bardziej ustępuje miejsca tej amerykańskiej. I choć można dyskutować na temat wyższości Dziadów nad Halloween (lub odwrotnie), to chyba nikt nie będzie argumentował, że zaadaptowanie u nas ponczu jest złym pomysłem. Tym bardziej, że wbrew obiegowej opinii bynajmniej nie pochodzi on ze Stanów Zjednoczonych, ale o tym za chwilę.

Co to jest poncz alkoholowy?

Jeśli oglądaliście choć jedną amerykańską komedię, w której nastoletni bohaterowie organizują w domu szaloną imprezę pod nieobecność rodziców (a jest to motyw dość często się powtarzający), to zapewne wiecie, czym jest poncz. To napój alkoholowy, przygotowywany z myślą o kilku osobach i podawany w dużej wazie, z której każdy nalewa sobie porcję do kubka (z użyciem dużej łyżki lub czerpiąc bezpośrednio z naczynia).

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, poncz bynajmniej nie przyszedł do nas z Ameryki. Wywodzi się bowiem z Indii, a jego pierwotna nazwa, czyli „pancza” oznacza liczbę „5” i odnosi się do pięciu składników, z których był przygotowywany – były to herbata, cukier, arak, cytryny i wino lub woda. Za światową ekspansję ponczu odpowiadają Anglicy, którzy sprowadzili go do Europy. Popularny stał się nie tylko na Zachodzie, ale również w Polsce i Rosji, co nie uszło uwadze Adama Mickiewicza. Z „Pana Tadeusza” dowiadujemy się bowiem, że „Płut i Ryków tak żwawo zaczęli się zwijać, tak łakomie zajadać i gęsto zapijać, że w pół godziny zjedli dwadzieścia trzy zrazy i wychylili ponczu ogromne pół wazy”.

Poncz alkoholowy można przyrządzić na kilka sposobów. Oto kilka przepisów, dzięki którym organizowana przez was impreza zyska dodatkową atrakcję – nic tak bowiem nie sprzyja integracji, jak czerpanie z jednego, wspólnego naczynia!

Przepis na poncz amerykański z owocami

Jeśli planujecie urządzić imprezę w amerykańskim stylu, to waza z ponczem zdecydowanie wam się przyda. Przygotowanie samego napoju nie jest trudne – dadzą radę nawet ci, którzy na co dzień preferują drinki składające się z dwóch, maksymalnie trzech składników. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że główną rolę w ponczu odgrywają owoce – to one nadają mu świeżości i charakterystycznego smaku.

Aby przygotować amerykański poncz na imprezę, potrzebne będą następujące składniki:

  • butelka wina musującego,
  • wódka (najlepiej owocowa, choć czysta też się oczywiście nada),
  • cytryna,
  • arbuz,
  • ananas (najlepiej świeży),
  • 3 czerwone pomarańcze,
  • 3 nektarynki,
  • 250 g truskawek,
  • 250 g czerwonych winogron
  • cukier.

Najpierw należy odpowiednio zająć się owocami. Arbuza, ananasa i pomarańcze należy pozbawić skórek, a miąższ pokroić w grubą kostkę (w przypadku pomarańczy można zdecydować się na plastry, w zależności od uznania). Nektarynki, truskawki i winogrona kroimy na ćwiartki i połówki, pamiętając o usunięciu pestek. Następnie przekładamy owoce do naczynia, zalewamy winem musującym, 100 mililitrami wódki oraz sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, dodajemy cukier, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy poncz z lodówki, przelewamy do docelowego naczynia i uzupełniamy dużą ilością lodu w kostkach. Gotowe!

Poncz alkoholowy z winem

Powyżej zaprezentowaliśmy wersję ponczu z wykorzystaniem wina musującego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jego bazą był nieco inny trunek. Tym razem proponujemy wam poncz, w którym wino musujące zostanie zastąpione „zwykłym” winem, a zamiast wódki użyjemy rumu. To w pewnym sensie powrót do korzeni, bo rum był częstym składnikiem ponczów przygotowywanych setki lat temu. Oto, co będzie nam potrzebne:

  • butelka białego lub różowego wina (najlepiej wytrawnego),
  • rum (około 100 mililitrów),
  • 2-3 czerwone pomarańcze,
  • czerwony grejpfrut,
  • cytryna,
  • 2-3 nektarynki,
  • kilka listków mięty.

Proces przygotowania wygląda podobnie, jak w przypadku wersji z winem musującym i wódką. Owoce obieramy ze skórek i kroimy w kostkę (część można pokroić w plastry, aby w naczyniu panowała większa różnorodność), a następnie wrzucamy do naczynia. Dodajemy wino, rum i sok z cytryny, mieszamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu przelewamy poncz do docelowego naczynia i wrzucamy miętę.

Poncz alkoholowy na halloween

Przygotowanie ponczu alkoholowego na Halloween nie różni się zasadniczo od procesu wykonywanego z myślą o innych świętach, ale przedstawione wyżej przepisy można zmodyfikować, aby efekt końcowy lepiej pasował do imprezy w dzień tego kojarzącego się z horrorami święta. Można na przykład przygotować poncz o bardziej czerwonym zabarwieniu, a w środku umieścić… ludzką dłoń! Będziemy do tego potrzebować następujących składników:

  • wino czerwone (słodkie lub półsłodkie),
  • sok o czerwonej barwie (na przykład z czarnej porzeczki),
  • kompot z truskawek lub truskawki mrożone.
  • lateksowa rękawiczka.

Ostatni składnik nie posłuży rzecz jasna do spożycia, a do przygotowania iście halloweenowego efektu. Rękawiczkę napełniamy wodą i wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika. W naczyniu mieszamy ze sobą wino, sok oraz truskawki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie przelewamy poncz do naczynia i wkładamy do niego lód w kształcie ludzkiej ręki. Może i efekciarskie, ale pasuje do okazji!

Poncz bezalkoholowy

Wszystkie zaprezentowane wyżej poncze zawierają alkohol. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować poncz również w wersji bezalkoholowej, aby na imprezie nie wykluczać tych, którzy z jakiegoś powodu alkoholu nie spożywają. Aby go przygotować, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • wino musujące bezalkoholowe (na przykład Cin Cin Free),
  • sok pomarańczowy (1 litr),
  • sok żurawinowy (0,5 litra),
  • sok z cytryny (0,5 szklanki),
  • 2-3 pomarańcze,
  • 2-3 nektarynki,
  • syrop cukrowy (150 mililitrów),
  • mięta.

Zasady są proste – pomarańcze i nektarynki pozbawiamy skórek i kroimy je w kostkę, a następnie wrzucamy do naczynia. Dodajemy wino bezalkoholowe i pozostałe składniki, a następnie mieszamy całość i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy poncz z lodówki, przelewamy do docelowego naczynia i uzupełniamy dużą ilością lodu w kostkach. Gotowe!