Pokrzywa - polski superfood
Młody jęczmień, chlorella, spirulina. Te zielone, sproszkowane superfoods znajdziemy na półce w każdym eko sklepie. Okazuje się jednak, że prawdziwe skarby służące zdrowiu możemy odkryć we własnym ogrodzie. Takim składnikiem jest pokrzywa - popularna, polska roślina, którą od lat stosuje się w medycynie naturalnej. Możemy ją jeść, parzyć lub nawet przyrządzać z niej domowe kosmetyki. To sprzymierzeniec gęstych, mocnych włósów, czystej cery i zadbanych paznokci. Spożywanie pokrzywy wzmacnia organizm, poleca się ją na pozimowy detoks. Jest uważana za naturalny antybiotyk oraz lek na trądzik.
Pokrzywa wspomaga odchudzanie
Pokrzywa wspomaga odchudzanie - ma działanie moczopędne, zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Usprawnia metabolizm, toteż warto dodawać ją do posiłków w postaci świeżo świętych liści. Można również ususzyć ją i zmielić, a następnie zmiksować w zielonym koktajlu. Napar z pokrzywy stosuje się także zewnętrznie, na włosy, by nadać im naturalny połysk. Roślina może być składnikiem maseczki, która odświeży skórę i pomoże się pozbyć krost czy przebarwień. Z kolei ekstrakt z pokrzywy jest świetnym płynem do płukania ust. Pokrzywę poleca się osobom z anemią, gdyż posiada bardzo dużo żelaza. Przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu pomaga wyleczyć się z choroby. To również naturalna alternatywa dla kawy - szot z pokrzywy jest solidnym zastrzykiem energii, pełnym chlorofilu, będącego silnym antyoksydantem.
Kiedy zbierać pokrzywę?
W kwietniu i w maju, dopóki roślina nie zacznie kwitnąć. Warto poszukać jej na łąkach i w ogrodach. Najwięcej właściwości leczniczych mają małe listki. Zrywamy je oddzielnie, uważając, by się nie posklejały. Suszymy je tuż po zerwaniu poprzez rozłożeniu ich na papierze i pozostawieniu w przyciemnionym miejscu.
Smoothie z pokrzywą na piękną cerę
Przepis:
1 szklanka wody kokosowej
1 jabłko
1 kiwi
garść truskawek
2 łyżeczki zmielonej, sproszkowanej pokrzywy
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Koktajl podawaj z płatkami migdałów, nasionami chia lub siemieniem lnianym.
Wszystko, co warto wiedzieć o super foods - SPRAWDŹ >>