Pizza z arbuza - przepis

Latem stawiamy na lekkie przekąski, które szybko nawadniają organizm i zawierają mnóstwo witamin. To jedyny czas w roku, kiedy na straganach mamy tak duży wybór świeżych owoców. Znajdujące się w nich antyoksydanty są naturalnym zastrzykiem młodości dla skóry. Z kolei opierająca się na lokalnych produktach wakacyjna dieta pomaga schudnąć i mieć na plaży płaski brzuch. Jaki owoc najbardziej sprzyja sylwetce? Naszym ulubieńcem jest arbuz, który w 92% składa się z wody. Oparta na nim kilkudniowa kuracja (dieta arbuzowa - SPRAWDŹ >>) to prawdziwy detoks dla organizmu! Wcale nie trzeba jeść go solo - świetnie smakuje zarówno z serem feta (przepis na dietetyczną sałatkę >>) jak i świeżymi owocami. Hitem jest watermelon pizza, którą z pewnością już widziałaś na Instagramie. Ta przekąska jest super prosta do zrobienia. Mamy na nią najlepszy przepis! 

Składniki:

1 nieduży arbuz

puszka schłodzonego mleczka kokosowego

1/2 pomarańczy

kilka truskawek

kilka borówek

kilka jeżyn

kilka orzechów pekan

listki mięty

melasa z karobu

Arbuza umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Następnie pokrój każdy plaster na 6 kawałków. Posmaruj każdy z nich "kremem" z mleczka kokosowego, czyli jego gęstą częścią. Na każdym kawałku poukładam świeże owoce - kawałki pomarańczy, truskawek, jeżyn, borówek. Posyp pizzę arbuzową orzechami pekan oraz listkami świeżej mięty. Polej całość melasą z karobu, która jest zdrową alternatywą dla polewy czekoladowe. Smacznego!

Przepisy na arbuza >>