Lato, dobra pogoda, wyobraźnia i trochę wolnego czasu sprzyjają próbowaniu nowych rzeczy. Czasami, aż człowieka roznosi energia, gdy robi się cieplej i chciałby ją spożytkować na poznawaniu nowości. Tyczy się to wielu kategorii życia. Może to być sport, kuchnia, poznawanie nowych ludzi, a może odkrywanie nieznanych wcześniej miejsc. Często człowieka dotyka tzw. pozytywna motywacja, gdy częściej ma większą styczność z promieniami słonecznymi.

Podobnie jest z drinkami. Warto próbować nowych kompozycji i odkrywać ciekawe smaki i takie właśnie proponuję koktajl Pina Colada.
W kontekście drinków klasycznych zwykle wymieniane są między innymi takie koktajle jak:

  • Long Island Iced Tea,
  • Whisky Sour,
  • Caipirinha,
  • czy Negroni.

Natomiast pisząc o egzotycznych klasykach kojarzących się z wakacjami, relaksem i błękitną wodą w pierwszej kolejności wymieniana jest właśnie Pina Colada. Często ludziom, którym ta nazwa nie jest znana, słysząc ją, od razu przychodzi na myśl plaża i egzotyczne owoce. Coś wspaniałego być kojarzonym tylko z odpoczynkiem w ciepłych krajach i dobrą zabawą. Już sama nazwa ma pozytywny wydźwięk i brzmi radośnie.

Pina Colada - co to za drink?

Pina Colada jest to słodki, tropikalny koktajl alkoholowy, choć występuje również w wersji bezalkoholowej. Pochodzi z niewielkiego kraju Portoryko położonego na Oceanie Atlantyckim i Morzu Karaibskim. Pina z hiszpańskiego oznacza ,,ananas”, a colada z kolei ,,wyciśnięty”. To już bardzo dużo mówi o tym drinku, ponieważ jego baza to właśnie świeżo wyciskany sok z ananasa.

Najwięcej źródeł podaje, że drink ten powstał 16 sierpnia 1954 roku w portorykańskim hotelu Caribe Hilton za sprawą barmana Ramóna “Monchito” Marrera, pochodzącego z San Juan w Portoryko.

Krąży również legenda o piracie Roberto Cofresi, który podawał swojej załodze rum z sokiem kokosowo-ananasowym, a miało się to dziać na początku dziewiętnastego wieku. Jednak zdecydowanie częściej można spotkać się z tą pierwszą historią. Prawdopodobnie wersji jest jeszcze sporo natomiast nie to jest najważniejsze. Cieszy fakt, że przepis na Pina Coladę przetrwał do dziś i zadowala ludzi na całym świecie i od wielu lat znajduje się w księdze klasyków barmańskich.

Swoją popularność tropikalny koktajl zyskał nie tylko dzięki walorom smakowym i wizualnym, ale również dzięki piosence. Dokładnie, to zapewne  jeden z nielicznych drinków na świecie, który ma własną piosenkę.

Otóż w 1979 powstała piosenka pod tytułem “Escape”, a jej twórcą i wykonawcą był Rupert Holmes. W oryginale początkowo refren odnosił się do amerykańskiego aktora, jednak ostatecznie artysta zmienił zdanie i powrócił do pierwotnej nieoficjalnej wtedy wersji. Ta już w refrenie nawiązywała do omawianego w artykule drinka - Pina Colada, a fragment refrenu wygląda tak:

If you like Pina Coladas and getting caught in the rain.

Do dzisiaj piosenka nosi drugi nieoficjalny tytuł ,,Pina Colada Song”.

Jak zrobić pina coladę?

Proces tworzenia drinka nie wymaga on wielkiej filozofii, a efekt jest naprawdę niesamowity. Koktajl jest słodki i jednocześnie orzeźwiający, a to za sprawą soku ananasowego. Szczególnie nadaje się na gorące letnie dni. Będąc na wakacjach w ciepłych krajach można spotkać się z tym drinkiem podawanym w kokosie, co jeszcze bardzo podkreśla jego egzotykę.

W związku z tym, że jest prosty w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne świetnie nadaje się na imprezę ze znajomymi w domu, czy nawet grilla. Klasycznie do przyrządzenia Pina Colady używa się blendera, jednak jeżeli w danej sytuacji owym urządzeniem nie dysponujemy, można zastąpić go shakerem. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach oraz lód w jednym lub drugim przyrządzie i dobrze wymieszać. Następnie przelać do odpowiedniego szkła i ozdobić. Jakie są dokładne proporcje?

Poznaj przepisy na najlepsze drinki >> 

Pina colada - przepis

Pina Colada jak większość drinków ma swoje modyfikacje i odmiany. Jednak zanim do nich się przejdzie warto na początek zapoznać się z oryginałem i właśnie taką podstawową wersję przedstawia ten przepis.

Składniki:

  • biały rum 40 ml,
  • śmietanka kokosowa 60 ml,
  • świeżo wyciskany sok z ananasa 90 ml,
  • świeży ananas (do dekoracji),
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Klasyczna Pina Colada wykonywana jest za pomocą blendera, a nie shakera, ponieważ koktajl ma zdecydowanie lepszą konsystencję. Zatem na początek należy przygotować kostki lodu w takiej ilości, aby wypełniły cały kieliszek typu Hurricane, ponieważ w takim podaje się ten egzotyczny drink. Następnie lód przesypać ze szkła na ściereczkę i rozbić np. tłuczkiem do kotletów. Tę czynność wykonuje się, aby nie spalić blendera kruszeniem lodu (jeśli urządzenie nie posiada takiej opcji). Tak przygotowany lód należy umieścić w blenderze. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostały składników i blendowanie tak długo, żeby konsystencja była odpowiednio gęsta i kremowa.

Następnie trzeba przelać zawartość blendera do kieliszka i ozdobić drink. Do wykonania dekoracji może posłużyć kawałek świeżego ananasa wyciętego w trójkąt oraz ładny liść tego owocu. Oba te elementy należy delikatnie naciąć, tak aby można było je nasadzić na rant naczynia. Do picia będą służyły dwie rurki umieszczone w koktajlu. Smacznego!

Pina colada bezalkoholowa

Bezalkoholowa wersja nie dotyczy tylko osób, które albo prowadzą danego dnia samochód albo po prostu są abstynentami, ale również dzieci. Jest to pyszny napój, z którego każde dziecko będzie bardzo zadowolone. Do wykonania tej wersji Pina Colady należy rum zastąpić większą ilością soku z ananasa i śmietanki kokosowej. Około 150 ml soku i 80 ml śmietanki. Cała reszta pozostaje bez zmian i wykonuje się go tak jak wersję klasyczną z procentami.

Midori Pina Colada

Bardzo ciekawą propozycją już po zapoznaniu się ze smakiem oryginału jest wersja z przepysznym japońskim, melonowym likierem Midori. Nadaje on pięknego zielonego koloru oraz posiada niesamowity aromat i smak. Jest to jeden z najpopularniejszych i najlepszych likierów melonowych na świecie, dlatego efekt jest gwarantowany, a Pina Colada staje się dzięki niemu jeszcze bardziej owocowa i egzotyczna.

Składniki:

  • biały rum 40 ml,
  • likier Midori 30 ml,
  • świeży sok z ananasa 80 ml,
  • śmietanka kokosowa 40-50 ml,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania jest prawie identyczny jak ten w klasycznej wersji. Dekoracją również może być  liść i cząstka ananasa, natomiast w tej wersji bardzo ładnie komponuje się jeszcze wisienka koktajlowa. Tworzy fajny kontrast do jasnozielonej barwy drinka.