Święta 2016: Piernikowy budyń jaglany

Świąteczna atmosfera jest odczuwalna na długi czas przed Bożym Narodzeniem. Od początku grudnia chętniej zabieramy się za korzenne wypieki, wprowadzając do menu cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, pomarańcze, kardamon. Rozgrzewające przyprawy przypominają o radosnym czasie spędzanym z rodziną i skutecznie poprawiają nastrój w mroźne dni. Szukasz przepisu na idealny piernik? Z pewnością pokochasz słodki budyń jaglany o korzennym smaku, który można serwować na śniadanie lub deser. Ta przekąska to zdrowa alternatywa dla ciasta, będąca źródłem cennych witamin. Nie ma w sobie pszenicy, cukru czy tłuszczu, za to dostarcza ciału mnóstwo błonnika. Minerały zawarte w kaszy jaglanej poprawiają odporność i chronią organizm przed przeziębieniem. Piernikowy budyń jaglany sprawdzi się w jadłospisie diabetyków oraz osób nie tolerujących glutenu. 

Przepis na budyń jaglany o smaku piernika

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szklanki mleka migdałowego

2 szklanki mleka migdałowego

3/4 szklanki daktyli (namoczonych wcześniej w wodzie)

2 łyżki kakao/karobu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

szczypta soli himalajskiej

skórka otarta z pomarańczy

dodatki: płatki migdałów, orzechy laskowe, gorzka czekolada, orzechy włoskie

Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Serwuj budyń z mieszanką bakalii. 

Przepisy na Święta Bożego Narodzenia >>