Zaczynamy doceniać olejki eteryczne, których można używać w wielu sferach życia. Nie przeznacza się ich wyłącznie do masażu. Aromaterapia ze SPA zawędrowała do naszych domów, gdzie korzystamy z niej w pielęgnacji skóry i włosów, odświeżaniu wnętrz, czy nawet w trakcie gotowania. Naturalne esencje z roślin niosą ogromne właściwości dla zdrowia oraz pobudzają więcej zmysłów niż węch. Chociaż to brzmi zaskakująco, ta wiedza już od dawna krąży w obiegu. Uczy o niej starożytna, indyjska ajurweda, promująca naturalne dbanie o zdrowie. Jak gotować z olejkami eterycznymi? Możesz zastąpić nimi świeże zioła, których brakuje w twojej kuchni. Nadaj swoim daniom jeszcze lepszy aromat!

Zapach, który leczy. Olejki eteryczne, które polepszają zdrowie >>

Kuchnia eteryczna - jak gotować z olejkami eterycznymi?

Bardzo ważne, żeby podczas gotowania użyć tylko prawdziwych olejków eterycznych, czyli stuprocentowej esencji z roślin. Produkty olejkopodobne, zrobione z więcej niż jednego składnika, na pewno nie wpłyną korzystnie na żołądek. Naturalny olejek eteryczny to wysoce skoncentrowany wyciąg z ziół, owoców, warzyw czy kwiatów, uzyskany metodą tłoczenia lub za pomocą destylacji z parą wodną. Taki produkt ma wiele zastosowań dla zdrowia dzięki temu, że pobudza zmysły. Aromaterapię poleca się na dobry sen, urodę, lepszą odporność, zwiększoną koncentrację, odprężenie, problemy z żołądkiem i tak dalej. Jeśli chcemy wykorzystać olejki w kuchni, powinnyśmy wymieszać je z inną substancją. W tej roli sprawdzi się klasyczny olej (np. olej słonecznikowy, kokosowy, oliwa), miód, śmietana, mleko, jogurt czy sól. Czasami wystarczy tylko kropelka, by deser zyskał aromat lawendy. Zapach olejków eterycznych wzmacnia walory smakowe posiłków. Za to smak uzyskany z olejków eterycznych odpowiada roślinom, z których są wykonane.

Kuchnia eteryczna - olejki, które dają najlepszy aromat

Z pomocą olejków stworzysz smaczny deser z nutą mięty, lawendy lub cynamonu, zdrowy napar oraz rozgrzewające, orientalne danie. Olejek cytrynowy sprawdza się na przykład zamiast trawy cytrynowej w kuchni azjatyckiej. Pamiętaj, aby użyć tylko i wyłącznie tych olejków eterycznych, które w składzie mają 100% ekstraktu z danej rośliny oraz szersze zastosowanie. W kuchni na pewno nie sprawdzą się esencje stosowane miejscowo na skórę jak olejek z brzozy, eukaliptusa, drzewa cedrowego lub herbacianego. Skorzystaj z dobrze znanych, ziołowych olejków, odpowiadających twoim ulubionym smakom. Jedna kropla olejku eterycznego może zastąpić łyżeczkę przyprawy.

Olejek z lawendy

Lawenda sprawdzi się w ciastach, deserach na zimno, lemoniadzie, zupach oraz daniach warzywnych. 

Olejek z mięty

Mięta jest wskazana do deserów na zimno, gorącej czekolady, ciastek i napojów chłodzących. 

Olejek z imbiru

Imbir będzie doskonałym składnikiem rozgrzewających naparów, herbat, zup, curry i chleba. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Young Living Essential Oils US (@youngliving) Sty 12, 2020 o 6:00 PST

Olejek z szałwii 

Szałwia sprawdzi się w sosach sałatkowych, potrawach z kurczakiem lub białą fasolą, zupach i sosach wytrawnych. 

Olejek z rozmarynu

Rozmaryn nadaje się do potraw z kurczaka, duszonych warzyw, lemoniady lub sosów. 

Olejek z bazylii 

Esencja z bazylii sprawdzi się w pesto, zupach, daniach warzywnych i sosach do spaghetti. Warto rozdrobnić 1-2 krople na ok. pół litra potrawy. 

Olejek z oregano

Jedna kropla olejku z oregano sprawdzi się w cieście na pizzę, tej esencji można używać także do dań wytrawnych. 

Olejek cytrynowy

Ten olejek wzbogaci smak lemoniady, deserów na zimno, lodów, alkoholi oraz naleśników. Warto korzystać z niego w daniach azjatyckich. 

Olejek z cynamonu

Cynamonowy olejek eteryczny wzmacnia smak ciastek, naleśników, słodkich deserów, naparów rozgrzewających lub mango lassi z jogurtu. Wystarczy jedna kropelka. 

Olejek z tymianku

Olejek z tymianku doskonale sprawdzi się w zupach i potrawach z duszonych warzyw. Jest świetnym smakowym zamiennikiem dla sera. 

Olejek z kolendry

Ten olejek jest idealny do sosów sałatkowych, curry, rozgrzewających dań orientalnych, zup, deserów i potraw z fasoli. 

Olejek grejpfrutowy

Warto dodawać tę esencję do naleśników oraz orzeźwiających napojów. 

Olejek goździkowy

Olejek goździkowy wzmacnia smak ciast, deserów i herbat. 

Kuchnia eteryczna - gdzie kupić dobre olejki eteryczne?

Spożywcze olejki eteryczne bez problemu zamówisz online. Oferuje je wiele sklepów ekologicznych i z aromaterapią. Jedną z najpopularniejszych marek na świecie, która promuje kuchnię eteryczną, jest amerykańska "Young Living" produkująca olejki wysokiej jakości. W jej ofercie znajdziesz również środki czystości bazujące na esencjach z roślin i inne produkty wprowadzające aromaterapię do codziennego życia.

Jak zrobić naturalne środki czystości? Skorzystaj z olejków eterycznych >>