CHŁODNIK Z POMARAŃCZAMI

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

2 kromki chleba bez skórki,
1 cebula, 800 g pomidorów,
1 słodka pomarańcza, 3 łyżki oliwy,
1/4 pęczka mięty, mielony
kardamon, sól i pieprz do smaku

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń szypułki. Pokrój w małe kawałki.
2. Cebulę obierz i pokrój
w kostkę.
3. Wyciśnij sok z pomarańczy. Chleb pokrój w kostkę.
4. W blenderze zmiksuj pomidory, cebulę, chleb, sok z pomarańczy, oliwę i miętę.
5 Dopraw solą, pieprzem i kardamonem. Schłodź
w lodówce. Podawaj z grzankami lub ravioli.

PIZZA Z BAKŁAŻANEM

Dla 3 osób
Przygotowanie: 90 minut

250 g mąki, 160 ml ciepłej wody,
20 g drożdży, 1 łyżka cukru,
1 łyżka oliwy,
1/2 łyżki miodu, 1/4 łyżki soli,
1 bakłażan,
2 małe cukinie,
18 pomidorków koktajlowych,
2 ząbki czosnku,
1/4 pęczka bazylii, oliwa,
sól i pieprz do smaku

1. Drożdże rozprowadź z cukrem, łyżką mąki i łyżką ciepłej wody. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Wymieszaj wodę, miód i oliwę. Mąkę wymieszaj z solą i wysyp na blat. Zrób zagłębienie i wlej w nie wodę i drożdże. Przez 10 minut wyrabiaj elastyczne ciasto. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
3.  Z ciasta uformuj trzy placki o średnicy 20 cm. Podpiecz je przez 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
4. Bakłażana i cukinie umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i warzywa. Smaż 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
5. Na spodach rozłóż smażone warzywa i sparzone pomidorki (mogą być z gałązkami) i posiekaną bazylię. Skrop oliwą. Piecz 15 minut w 180°C, aż pomidorki się zrumienią.

JABŁKA MIŁOŚCI

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

12 pomidorków koktajlowych,
150 g cukru,
2 łyżki wody,
50 g ziaren sezamu,
12 szpikulców do szaszłyków
lub długich wykałaczek,
3 gałązki świeżego rozmarynu

1. Pomidorki dokładnie umyj i nabij na szpikulce.
2. Cukier wsyp do małego rondelka. Dodaj wodę i całe gałązki rozmarynu. Podgrzewaj ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Gdy karmel zacznie gęstnieć i nabierze bursztynowego koloru, zdejmij rondelek z ognia i usuń rozmaryn.
4. Pomidorki zanurzaj w ciepłym karmelu, a następnie obtocz w ziarnach sezamu.
5. Poczekaj kilka minut, aż karmelowa skorupka stwardnieje i podawaj od razu albo schłodź pomidorki w lodówce.

TESKT: Aleksandra Kisiel

Źródło: magazyn ELLE