Nasiona bazylii - nowy super food

O nasionach bazylii słyszy się coraz więcej, nie tylko w ogrodnictwie. Z wyglądu przypominają czarnuszkę, choć są od niej znacznie większe. Stosuje się je podobnie, jak ziarenka chia! Czym zasłużyły na miano super food? Nasiona bazylii posiadają w składzie kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, jak również beta-karoten, witaminę A, C, K oraz szereg antyoksydantów. Wymieszane z płynem już po chwili stają się pięciokrotnie większe (przypominają kulki tapioki!) i zyskują żelową konsystencję. Są o wiele tańsze od swoich amerykańskich kuzynów, można je kupić nie tylko w eko sklepie! Jak je spożywać? W formie puddingu, dodatku do owsianki, wypieków oraz koktajli. Na ich bazie z powodzeniem przygotujesz naturalny napój energetyczny, dodając łyżeczkę ziaren bazylii do szklanki wody kokosowej, z dodatkiem soli oraz soku z limonki. Ten składnik to również doskonała, roślinna alternatywa dla żelatyny, która sprawdza się w deserach na zimno. 

Chcesz wiedzieć wszystko o super foods? Sprawdź naszą listę >>