Czarny bez - właściwości i zastosowanie

Czarny bez posiada wiele wszechstronnych zastosowań. Zarówno jeśli chodzi o jego owoce, jak i same kwiaty. Substancje znajdujące się w roślinie mają działanie antybakteryjne oraz przeciwgorączkowe. Dzięki temu wykonane z niej przetwory wpływają na organizm jak naturalny lek, skuteczny w walce z przeziębieniem. Sok z czarnego bzu (TUTAJ znajdziesz przepis >>) uśmierza ból i poprawia metabolizm. Dodany do herbaty czy koktajlu wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn. Nadaje napojom przyjemny smak oraz dostarcza ciału witaminę C, która korzystnie wpływa na cerę, włosy, paznokcie. Z kolei syrop z kwiatów czarnego bzu (domowa receptura >>) jest zdrowym dodatkiem do wypieków, domowych konfitur, deserów. Wykonuje się go w maju, gdy zakwitną kwiatostany, by korzystać ze specyfiku w okresie jesienno-zimowym. Równie silne działanie lecznicze ma nalewka z czarnego bzu, która posiada właściwości napotne i dzięki zawartych w niej antocyjanom chroni układ krwionośny.

Nalewka z czarnego bzu - przepis

Składniki:

1 kg owoców czarnego bzu

1 litr spirytusu 96 %

0,5 l wody

25 dag cukru

Owoce umyj, osusz, wsyp do dużego słoika i zalej alkoholem. Odstaw je w ciepłe, zaciemnione miejsce. Po miesiącu przefiltruj ciecz. Ugotuj syrop z wody i cukru po czym połącz go z alkoholem. Po tygodniu ponownie przefiltruj nalewkę, rozlej ją do butelek i szczelnie zakręć. Alkohol po 6 miesiącach będzie gotowy do spożycia.