Składniki na 12 muffinek:
• 1/2 szklanki mąki ryżowej
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki otrębów pszennych
• 1 jajko
• 1/2 szklanki mleka
• 1/4 szklanki oleju
• 1/2 szklanki ksylitolu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody
• szczypta soli
• 1 tabliczka (100 g)
gorzkiej czekolady
• 3/4 szklanki świeżej żurawiny
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do posypania: cukier puder

Przygotowanie:

Czekoladę posiekaj w drobne wiórki. Żurawinę umyj i odsącz z nadmiaru wody. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko do miski, dodaj otręby, sodę, proszek, sól i ksylitol. Wymieszaj dokładnie, na końcu dodaj posiekaną czekoladę.
Do oddzielnej miski wbij jajko, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj na gładką masę. Połącz zawartość obu misek i dodaj do masy żurawinę. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Foremkę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij każdą z nich wcześniej przygotowaną masą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz muffiny przez mniej więcej 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudź je i podawaj posypane delikatnie cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 30 min

 

Przepis: Olga Kruszewska - studentka dietetyki, od sześciu lat prowadzi bloga Waniliowachmurka.com. Swoimi przpisami udowadnia, że słodycze nie muszą być niezdrowe.