Domowe lody - malinowe serniczki na patyku 

Ten deser wręcz rozpływa się w ustach. Mowa o mini serniczkach o smaku malin w lodowej wersji - na patyku! Mrożony przysmak to alternatywa dla twarogowego wypieku, nad którą nie trzeba spędzić w kuchni kilku godzin. Jest smaczny, kremowy i doskonale schładza organizm w upalne dni. A przy tym efektownie wygląda! Ciasto w tym stylu sprawdzi się na przekąskę last minute, np. na grilla, czy rodzinny piknik. To także zdrowsza opcja dla osób na diecie, która szybko zaspokoi apetyt na słodycze. Co najlepsze, możesz go wykonać nie tylko z malin, ale też innych, sezonowych owoców. W przepisie równie dobrze sprawdzą się jagody, truskawki, czy nawet mango. Do wyboru, do koloru!

Malinowe serniczki na zimno - przepis

Składniki:

1/2 szklanki pokruszonych herbatników

2 łyżki płynnego oleju kokosowego

250 g twarogu sernikowego

1/4 szklanki jogurtu greckiego

2 szklanki malin

3 łyżki syropu klonowego

kilka kropel aromatu waniliowego

Pokruszone herbatniki połącz w misce z olejem kokosowym, aż powstanie z nich lepka kruszonka. W pojemniku blendera zmiksuj masę na serniczki - ser twarogowy, jogurt grecki, maliny, aromat waniliowy oraz syrop klonowy. Masę przełóż do foremek na lody a ich wierzch oprósz kruszonką z herbatników. Schowaj deser do zamrażarki na minimum 4 godziny. Po tym czasie możesz zajadać się nim ze smakiem!

Poznaj 6 przepisów na domowe lody >>