Dodatkowa zaleta takiego rozwiązania to oszczędność: za sprawą posiłków zapakowanych w wygodne pojemniki nawet niewielkie ilości produktów wykorzystać można w nowej roli, nie marnując tym samym żywności. Fit jedzenie do pracy to częsty wybór osób na dietach redukcyjnych i sportowców: dietetyczne obiady do pracy pozwalają uniknąć pokusy w postaci słodyczy i fast foodów.

Lunchbox do pracy – jak go skomponować?

Zdrowy obiad do pracy, podobnie jak każdy inny posiłek, powinien być prawidłowo zbilansowany, a dzięki temu sycący. Warto docenić moc zdrowych węglowodanów w postaci kasz, roślin strączkowych, brązowego ryżu czy pełnoziarnistego makaronu. Witamin i składników mineralnych dostarczą warzywa. Ważne są też zdrowe tłuszcze oraz źródło białka. Aby przyrządzić taki posiłek, nie trzeba wcale spędzać długich godzin w kuchni. Wiele osób przygotowuje wszystkie składniki dzień wcześniej, a rano tylko je łączy.

Lunchbox do pracy to także recepta na to, by nie marnować żywności. W kreatywny sposób wykorzystać można resztki mięsa z obiadu, pojedyncze świeże warzywa lub niewielkie ilości konserwowych. Jeśli ugotujemy za dużo ryżu lub makaronu, mamy gotową bazę do sałatki. Odpowiednio doprawione jarzyny to podstawa past do kanapek i tortilli lub zdrowych dipów.

Tortilla

Pomysły na lunchbox potrafią zaskoczyć. Kolorowe tortille z różnymi nadzieniami to smaczny zamiennik kanapek i sycące drugie śniadanie lub lekki fit obiad do pracy. Poniżej znajdują się trzy propozycje na farsze. Jeśli nie posiadasz któregoś ze składników, możesz go pominąć lub wymienić na podobny.

Składniki na tortillę do pracy:

  • 3 tortille

farsz z mango i łososiem:

  • 2 łyżki serka kanapkowego
  • 1/2 mango
  • 1/2 ogórka
  • 2 plastry łososia wędzonego

farsz z kurczakiem i pieczarkami:

  • 5 dag piersi kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ketchupu
  • słodka papryka
  • curry

farsz z szynką, serem i suszonymi pomidorami:

  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry żółtego sera
  • 3 suszone pomidory odsączone z zalewy
  • 1 łyżka musztardy

Pierwszą tortillę posmarować serkiem kanapkowym i ułożyć plastry łososia wędzonego, aby lekko na siebie nachodziły. Mango i ogórka pokroić w słupki, ułożyć wzdłuż jednego z boków, a następnie zrolować tortillę, dociskając. Można zostawić w całości lub pokroić w kawałki, jak sushi.

Przygotować nadzienie do drugiej tortilli: pierś kurczaka pokroić w długie paski, oprószyć słodką papryką i curry, podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w talarki. Placek tortilli posmarować ketchupem, posypać serem, ułożyć kurczaka, pieczarki, cebulę oraz kawałki kurczaka wzdłuż jednego boku, a następnie ściśle zwinąć. Tak przygotowaną tortillę podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Można jeść na ciepło lub na zimno.

Trzecią tortillę posmarować musztardą. Na brzegu placka ułożyć ser oraz szynkę. Dołożyć posiekane pomidory. Zawinąć w ścisły rulon. Można pozostawić w całości lub pokroić na kawałki jak sushi. Ta wersja również smaczna jest na zimno i na ciepło.

Sałatka lunchbox do pracy

Sałatka sprawdzi się jako sycący i zdrowy obiad do pracy, jeśli tylko zadbamy, aby dostarczała odpowiednią dawkę kalorii oraz składników odżywczych. Warto zadbać o to, aby znalazły się w niej - oprócz solidnej dawki witamin i składników mineralnych - węglowodany, zdrowe tłuszcze oraz źródło białka. Może to być kurczak, jajko, komosa ryżowa lub strączki.

Sałatka do pracy fit każdego dnia może być zupełnie inna, a składniki można dowolnie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Nasza propozycja to:

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 różyczek brokułu
  • 1/2 awokado
  • 5 dag sera z niebieską pleśnią lub pokruszonej fety
  • sok z cytryny
  • garść dowolnych pestek: słonecznika lub dyni albo orzeszków piniowych
  • opcjonalnie: kawałek gotowanej piersi kurczaka lub garść czerwonej fasoli z puszki

sos koperkowy:

  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka świeżego koperku lub 1 łyżeczka suszonego
  • sól
  • pieprz

Brokuł obgotować na parze, aby pozostał jeszcze lekko twardy. Awokado rozkroić, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Pokroić go w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Ser drobno pokruszyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, nie dodając na razie pestek. Przygotować sos: wymieszać wodę, olej i ocet. Dodać pozostałe składniki i odstawić na 5 minut. Tuż przed podaniem sałatkę polać sosem i posypać odłożonymi pestkami.

Chcąc zabrać sałatkę jako obiad do pudełka, warto sos zapakować do osobnego pojemnika, szczególnie jeśli wykorzystujemy surowe warzywa. Dzięki temu zabiegowi sałata czy papryka dłużej zachowają swój świeży wygląd.

Fit placuszki lunchbox do pracy

Najlepszym dowodem na to, że lekkie i dietetyczne obiady do pracy mogą zaskakiwać są właśnie te placuszki. Podobnie jak tortilla, mogą być wykorzystane jako zamiennik kanapek, a ich smak doskonale uzupełniają różnego rodzaju sosy na zimno bądź ciepło, dodatek gotowanego lub pieczonego mięsa czy wędzonej ryby.

Do przygotowania porcji czterech placków warzywnych potrzebne będą następujące składniki:

  • 1/2 dużej cukinii
  • 1/2 dużej marchewki
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki mąki gryczanej, owsianej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione zioła
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Warzywa umyć i oczyścić. Marchewkę pozbawić skórki. Można obrać również cukinię i pomidora, ale nie jest to konieczne. Cukinię i marchew zetrzeć na grubszych oczkach tarki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać niewielkie placki. Smażyć przez około 3 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie, a masa zarumieni.

Do takich placków pasują sosy na zimno na bazie jogurtu. Czosnkowy nie jest najlepszym wyborem do pracy, ale doskonale sprawdzą się połączenia z ziołami czy suszonymi pomidorami.