SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB:
• łyzka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
• 400 g polędwiczek z kurczaka
• 200 g solonych orzeszków nerkowca
• 100 g jasnych rodzynek
• 150 g jogurtu greckiego
• łyżka pasty curry (czerwonej, massaman, lub panang)
• 300 ml mleka kokosowego
• opcjonalnie: 5 liści limonki kaffir (świeżych, mrożonych lub suszonych)
• świeża kolendra do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min

Polędwiczki z kurczaka kroimy w kostke i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy orzeszki nerkowca, rodzynki i liscie limonki. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i dodajemy połowę pasty curry. Po mniej wiecej trzech minutach dodajemy jogurt grecki, mieszamy. Gdy składniki się dobrze połącza, próbujemy, czy danie jest wystarczajaco ostre i słone. Jeśli nie jest, dodajemy odrobinę soli lub resztę pasty curry. Mieszamy i po minucie danie jest gotowe do podania. Można usunąć liście limonki, których nie jemy. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati ugotowanym na parze. Przystrajamy świeża kolendra. Jogurt grecki dodaje kwasowości, ale można te potrawę przygotować z samym mlekiem kokosowym.

 

Przepis Małgorzata Abramowska